Мінімальну зарплату підвищили вдвічі – до 3,2 тисячі гривень.

Протягом 2017 року 630 тисяч українців можуть втратити роботу. Усе – через підвищення рівня мінімальної зарплати вдвічі від 1 січня – до 3,2 тис. грн, передає Корупція. Інфо

Такий прогноз дає Національний банк України в своєму інфляційному звіті за січень.

Серед причин звільнень – збільшення витрат на оплату праці, що особливо вдарить по малому та середньому бізнесу. Також набув чинності новий штраф за виплату зарплати "в конверті" – відтепер він становить 100 мінімальних зарплат, тобто 320 тис. грн.

"Загальна чисельність працівників формального сектору економіки в 2017 році скоротиться на 9% порівняно з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення мінімальної зарплати становитиме 5,4% (або близько 630 тис. осіб)", – ідеться в звіті.

НБУ прогнозує найбільші скорочення в малому бізнесі, активно закриватимуться ФОПи, які відтепер повинні платити вдвічі більший єдиний соцвнесок.

"Однак частково таке зниження компенсується збільшенням неформальної зайнятості. 

Крім того, збільшення середнього рівня оплати праці в економіці може стимулювати повернення на ринок праці частини тих зневірених осіб, які почнуть пошуки роботи, та, як наслідок, рівень безробіття може додатково збільшитися. 

У цілому ж, за оцінками НБУ, зайнятість скоротиться на 5% порівняно з 2016 роком, що відповідатиме 10-відсотковому рівню безробіття за методологією Міжнародної організації праці", – зазначають у Нацбанку.