Світові журнали, що вони обговорювали цього тижня? Інтернет-журнал "Лампа" зробив огляд найобговорюваніших публікацій. Що ж думає світова спільнота про Україну та російського кривавого диктатора?

Тема тижня

Головною темою минулого тижня залишалося посилення російської агресії на Донбасі. Західні політики чекають, що повномасштабний наступ може ось-ось розпочатися, але при цьому всі відкрито говорять, що нічого не зроблять для його запобігання. Про війну на Донбасі докладніше читайте в статтях The Telegraph, The Wall Street Journal.

Щоправда, США і ЄС готові внести в список санкцій ще кілька російських політиків. Але чи зупинить це Путіна – запитання риторичне. Про нові економічні санкції, які дійсно можуть нанести втрату Кремлю, Захід готовий говорити тільки після того, як Москва відхопить ще частину української території. Тему санкцій на цьому тижні висвітлювала Financial Times.

У той же час, деякі оглядачі схильні розглядати агресію Путіна з іншої сторони. Вони припускають, що російський лідер панічно боїться «Майдану» в Москві, і тому робить все можливе для збереження свого рейтингу. Він вміло грає ностальгією населення РФ за могутністю СРСР, і намагається символічно відновити цю могутність граючи в Холодну війну. На Заході така поведінка не викликає нічого більшого крім іронії, адже зрозуміло, що нинішня Росія вже давно не наддержава. Про це можна почитати в публікації Тhe Wall Street Journal.

Людина тижня: Владімір Путін  

На тлі тривожних очікувань, Володимир Путін безсумнівно був людиною тижні. Хоч західні лідери і продовжують сипати критику на його адресу, кожна зустріч з російським президентом розглядалася на цьому тижні західними ЗМІ практично під мікроскопом:

Саміт АТЕС. Зустріч Путіна з прем'єром Японії.

Bloomberg повідомляє про зустріч Владіміра Путіна з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе в рамках саміту АТЕС. Це 1-й прямий діалог двох лідерів з моменту початку російської агресії в Україні, коли відносини між країнами погіршилися, а Японія ввела проти РФ санкції, Сіндзо Абе висловив стурбованість окупацією сходу України сепаратистами і закликав Росію відігравати конструктивну роль у забезпеченні повного припинення вогню.

The Wall Street Journal інформує, що Барак Обама і Владімір Путін зустрілися в цілому 3 рази в кулуарах саміту АТЕС. У цих діалогах, які тривали в сумі близько 20 хвилин, обговорювалися переговори щодо ядерної програми Ірану, насильства в Сирії і, насамперед, української проблеми. Про які-небудь підсумки цього спілкування не повідомили й досі.

APEC Bilateral Meeting - China & Russia

Результати саміту АТЕС у своєму аналітичному матеріалі підсумовує Bloomberg.

Аналізуючи політику Росії, Bloomberg відзначає, що Владімір Путін був у центрі уваги на саміті АТЕС, і те ж саме повториться на зустрічі лідерів G20 в Брісбені.

На думку експертів, політика Кремля залишається непередбачуваною і викликає великі побоювання на Заході. Водночас, Росія серйозно страждає від санкцій і падіння цін на нафту. Але підкреслюється, що РФ сприймає Україну, як ключового стратегічного питання, і тому Путін готовий на великі ризики.

4 кращі публікації тижня про Україну

Журналісти Лампи підібрали 4 найцікавіші публікації кращих світових ЗМІ на тему України за минулий тиждень:

1. Що буде з Донбасом
Французькі Le Figaro і Le Monde пишуть про заяву помічника генсека ООН в ході засідання Радбезу організації, в якому він спрогнозував 3 можливих сценарії розвитку подій на Донбасі. це:

– поновлення «тотальної війни»;

– продовження зіткнень, які чергуються з перемир'ям;

– створення зони «замороженого конфлікту».

Останній сценарій є типовим для інших локальних воєн на пострадянському просторі. Водночас, за словами видання, багато в Україні вважають неминучим, наприклад, новий наступ бойовиків. За версією деяких журналістів, воно може початися вже цього тижня. Про концентрації російських військ на Донбасі в один голос повідомляють ОБСЄ, НАТО і керівництво АТО. МЗС Росії, як звичайно, всі звинувачення відкидає.

2. Порошенко і реформи економіки
Британський журнал The Economist аналізує складне економічне становище України. ВВП країни може в 2014 р. скоротитися на 10%, девальвація гривні досягла 50%, інфляція – 19%. І хоча споживчі витрати виросли на 5%, це скоріше відображає ажіотажний попит, споживання найближчим часом також впаде.

Видання підкреслює, що ці проблеми з'явилися не вчора, а є наслідком десятилітнього розграбування економіки і хижацького управління країною. Водночас, західні офіційні особи вважають, що Петро Порошенко серйозно ставиться до реформ, а минулі парламентські вибори суттєво поліпшили кадровий склад Верховної Ради.

3. Чи загрожує Україні «фашизм»
Чи не вперше британська The Guardian публікує неоднозначний, але цікавий матеріал про Україну. Видання пише, в нашій країні недооцінюється небезпека діяльності вкрай правих політичних сил. Хоча заява російських ЗМІ про діючу в Києві «фашистську хунту», є очевидною брехнею, видання пише про небезпечний вплив ультраправих сил, особливо, у правоохоронних органах.

Крім того, багато ліберальних політиків останнім часом помітно змістили свою риторику «вправо», намагаючись заручитися підтримкою націоналістично налаштованих виборців. Видання підрахувало, що в Верховну Раду було обрано 13 вкрай правих депутатів.

4. Крим без нас
Ділове видання Financial Times припускає, чому енергетична криза в Криму може спровокувати новий виток масштабної війни між Росією і Україною.

Crimea-Ukraine road sign

Видання пише про гострий дефіцит вугілля та електроенергії, який може відчути Крим цієї зими. Ціни на енергетичне вугілля вже підскочили вдвічі порівняно з 2013 р.

Спостерігачі побоюються, що Росія може почати спробу силою відкрити собі сухопутний шлях на півострів. Зараз Крим на 80% залежить від української електроенергії і води, на 70% – від продовольства і споживчих товарів, і практично на 100% – від вугілля і нафтопродуктів з материка.

Мабуть, Україна продовжуватиме постачати електрику в Крим саме через побоювання спровокувати ще більшу агресію з боку Росії.

 

за матеріалами Лампи