МАФівські війни, які в грудні перейшли в активну фазу, з новою силою продовжаться і в цьому році.

Як з'ясувала Корупція. Інфо, більшість кіосків в Києві належать колишнім прокурорам і чиновникам. А експерти кажуть, що все, що відбувається – переділ сфер впливу.

Як заявив мер Віталій Кличко, зараз Київ схожий на базар з тисячами незаконних лотків, тому в 2017-м «бій за вільні вулиці продовжиться».

А за словами заступника голови департаменту благоустрою Тараса Панча, до кінця 2017 року мерія планує повністю очистити місто від незаконних МАФів, яких залишилося близько шести тисяч.

Втім, як кажуть підприємці, воюють чиновники тільки з тими МАФами, які розташовані в козирних місцях, а «своїх» не чіпають.

Як розповіла підприємниця Діана Кудрик, її кіоск, якій розташовувався біля станції метро «Святошин», знесли, а тепер там з'явився ломбард.

«Все ларьки знесли, а через деякий час прямо біля зупинки з'явився ломбард. Причому все в цьому районі знають, що мережа цих ломбардів тримають місцеві прокурори, і їх ніхто не чіпає», – розповіла Кудрик.

За її словами, влада демонтувала її кіоск, аргументуючи, що всі документи, видані «злочинна влада», поза законом.

Втім, її історія не єдина. Часто власники МАФів скаржаться, що через деякий час на місці демонтованих кіосків "виростають" кіоски, власники яких наближені до мерії.

Так, за словами голови Асоціації малого і середнього бізнесу Руслана Соболя, на місцях знесених кіосків з'являються ларьки «Київхліб». А глава наглядової ради Асоціації підприємців Києва Олександр Мельник вважає, що за допомогою демонтажів влади виконують замовлення великого бізнесу, звільняючи землі під нові забудови.

У мерії запевняють, що борються з незаконним бізнесом, ламаючи схеми, коли за допомогою суду, вписування ларька в кримінальне провадження або незаконного присвоєння йому статусу нерухомого майна власники МАФів намагаються зупинити знесення тимчасових конструкцій.

«Схема, реалізована колишніми прокурорами, полягає в отриманні на МАФи виписки права власності на нерухомість, хоча це МАФ. Таким чином вони уникають сплати податків до бюджету, а також нерідко, за допомогою хабарів, отримують декларацію на реконструкцію, маючи яку, на місці недавнього МАФу можна починати капбудівництво. Узаконити кіоск і дати йому статус капстроенія коштує від $ 100 за 1 кв. м», – розповідає радник мера Дмитро Білоцерківець.

За його словами, більшість незаконних кіосків, навколо яких зараз йдуть бої, належать великим мережевикам, які довгі роки користувалися «кришуванням» силових структур, оскільки їх власниками є колишні прокурори, нардепи і депутати Київради.

«За моєю інформацією, «кришуванням» МАФів в Києві досі займаються колишні прокурори. Зокрема, екс-заступник прокурора Києва і колишній перший заступник генпрокурора.

Протягом двох років ми змогли демонтувати сотню їх конструкцій. Вони базувалися в основному в Голосієво. Зараз їх МАФи залишилися тільки біля метро «ВДНХ». Але їх незабаром демонтують », – каже Білоцерківець.

У прокуратурі запевняють, що у них немає інформації про зв'язок співробітників (як колишніх, так і нинішніх) з кіосками. А, за словами голови Асоціації МАФів Києва Тетяни Петренко, власники МАФів кажуть про якісь прокурорів, але обтічно: «Точних фактів я надати вам не можу», – сказала Петренко.

Володіють кіосками і депутати Київради. Олена Овраменко («Солідарність») – власник кількох точок в Гідропарку і Деснянському районі. Олександру Бродському («Єдність») приписують лобіювання точок в підземних переходах, але сам він це заперечує.

«У кожної фракції Київради є лобісти МАФів, їх імена можна обчислити за результатами голосувань, пов'язаних з питаннями про кіоски», – каже нам Білоцерківець.

У той же час, за словами екс-заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, 70% кіосків у Києві володіють 15 людина: «Не знаю, які посади ці люди займають зараз, але раніше це були нардепи, прокурори і міліціонери.

Цей бізнес завжди приносив хороші гроші. У Києві було 20 тисяч кіосків по 20 кв.м і з кожного квадрата за «дах» просили по $ 20. У рік це $ 8 млн готівки. Тому ніяк інакше як силовим демонтажем Київ від незаконних МАФів не очистите».