У виробників продуктів з’явився новий привід підняти ціни.

Цього тижня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на воду та водовідведення для підприємств. Із лютого ці послуги подорожчають із 9 до 15%.

Як пояснюють у Комісії, причиною підняття тарифів є збільшення витрат на електроенергію при постачанні води, повідомляє Корупція. Інфо

Воду качають електричними насосами. Оскільки електрика подорожчала, то і вартість перегону води стала більшою.

"У квартирах вода не повинна подорожчати. Але українці все одно відчують наслідки підняття цін для бізнесу. Виробники продуктів включать збільшені ціни у вартість своїх продуктів — солодку воду, соки, хлібобулочні вироби тощо", – каже економіст Володимир Марченко.

За його словами, йдеться про збільшення цін на 1-1,5% на кожному товарі.

"Цю націнку розподілять на кілька місяців вперед, щоб кожного місяця піднімати вартість продуктів на 30-40 копійок. Тоді люди цього й не помітять. Звісно, я не можу стверджувати, що націнки виробників будуть рівно настільки, наскільки підвищили для них ціну води. 

Вони обов'язково трохи накрутять на цьому для своєї вигоди. А у разі перевірки Антимонопольним комітетом скажуть, що це вони заклали девальваційні ризики", – говорить експерт.

Нагадаємо, що з липня для більшості українців гаряча вода подорожчала на 90%.