На цей раз у чиновниках тижня наразі найбільш обговорюваний посадовець, у зв'язку із рекордним падінням гривні – Валерія Гонтарєва.

Дії Національного банку викликають все більше роздратування як у населення, так і у банкірів. Різка девальвація гривні спричинила високу інфляцію і відтік банківських капіталів.

Це призвело до збіднення українських громадян, особливо вдаривши по найменш соціально захищеним верствам населення, багато фінустанов опинилися перед загрозою банкрутства, а експерти все частіше стали говорити про загрозу дефолту.

Між тим, новий керівник НБУ Валерія Гонтарєва, професійні якості якої особливо підкреслювалися при її призначенні, не виправдала покладені на неї надії. Вона фактично продовжила «справу» свого попередника Степана Кубіва, через махінації якого і почалося падіння національної валюти.

Майже за п'ять місяців її роботи ситуація на валютному ринку не стабілізована, паніка серед населення триває, курс гривні підтримується штучно і загрожує подальшим обвалом. При цьому, як писали ЗМІ, Гонтарева вже кілька разів подавала у відставку. Але президент її заяву не підписав.

Поки що.

Нагадаємо, що Гонтарєву називали одним з найавторитетніших фінансистів країни. У голови ради директорів групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) 20-річний стаж роботи у фінансовій і банківській сферах.

Її компанія – найбільший гравець на ринку управління активами і торгівлі облігаціями. У 2012 році вона зайняла 98 місце в рейтингу 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус».

Після призначення керівник НБУ, згідно з буквою закону, оприлюднила всі свої доходи, показавши, що жінка вона заможна. Так, у 2013 році Гонтарева отримала 3,853 млн. грн. доходів, з них 1,018 млн. склала зарплата.

З нерухомості Гонтарева володіє земельною ділянкою у Київській області площею 900 кв. м, будинком на цій ділянці (250 кв. м) і квартирою в Києві (106 кв. м). У декларації вказані три автомобілі Porsche – FX35, Panamera і Cayenne.

Крім того, Валерії  належить поточний рахунок в «Універсал-банку» на суму 8,25 млн. грн. Члени її сім'ї (чоловік і старший син) в 2013 році отримали 1.011 млн. грн. доходів, з яких 650,2 тис. грн. склала зарплата.

Їм належить земельна ділянка з будинком в Ірпені, автомобіль Toyota Land Cruiser Prado, а також депозитні та поточні рахунки в «Універсал-банку», «Дельта-банку» і «Альфа-банку» на суму 2,420 млн. грн.

 

Профнепридатність

Незважаючи на її начебто успішну діяльність на ринку інвестиційних капіталів, на посту державного підприємства Гонтарева продемонструвала повну профнепридатність.

Перш за все, Нацбанк під її керівництвом повністю перестав виконувати свою основну функцію – регулятора. Курс долара продовжував стрімке зростання, а глава НБУ заявляла, що регулятор не буде заважати «вільному плаванні» гривні, і ситуація ось-ось вляжеться. При цьому Валерія Гонтарєва стверджувала, що населення даремно панікує, скуповуючи долар за завищеним курсом, оскільки незабаром все заспокоїться.

Після того, як курс гривні відносно долара став зашкалювати за 15, а громадяни вийшли з пікетами до Нацбанку, Гонтарева таки повернулася до ручного регулювання і ввела обмеження на продаж готівкової валюти – 200 «зелених» в руки.

Хоча самій їй купити долари в найближчому банківському відділенні не вдалося, що підтверджує критичну ситуацію з готівковим доларом у банків. На думку фахівців, це популізм, в результаті якого в жовтні валютні запаси НБУ знизилися на 450 млн. дол., які тут же перекочували на «чорний» ринок.

Зі свого боку панікували і банки: НБУ ввів ряд обмежень. Через вибірковості Нацбанку щодо фінустанов, яким можуть надати рефінансування, будинок Гонтаревої в Київській області закидали яйцями люди в балаклавах.

За її твердженням, Нацбанк знаходиться «під істотним тиском», оскільки «наступив на хвіст олігархічним кланам, які вже не можуть отримувати в Центральному банку рефінансування під неякісні застави».

Частково це правда. У той же час Нацбанк включив в список на рефінансування близькі до Гонтаревої структури. Зокрема, «Дельта-банк».

Джерела "Економічної правди" стверджують, що власники великих банків і одночасно великих експортних та імпортних бізнесів ініціювали скасування низки обмежень НБУ на валютному ринку, звернувшись до президента.

Крім того, тривалий час регулятор не виходив з продажем валюти на аукціони. Але навіть коли Нацбанк почав продавати валюту, купити її могли не всі. Нібито є чотири списки, в які банки потрапляють або за порушення, або за рішенням правління НБУ.

Перший – «вимоги валютного контролю», другий – «непрозора структура власності», третій – «фінансовий моніторинг», четвертий – «особисте доручення». Всього в списках банків, яким не продають валюту на аукціонах, близько 45.

Розподіл цієї валюти непрозорий, пише видання «ЕП», посилаючись на джерела. НБУ теретично продає всім бажаючим, але все на ринку знають: задовольняються заявки лише обраних банків. Від решти вимагають заявки знімати. Банки, що купили валюту, отримують можливість заробити майже 1,2-1,3 грн. на доларі.

Діляться чи банкіри цим заробітком з чиновниками НБУ – опитані банкіри стверджувати не беруться.

Однак потенційні доходи обраних банків від подібних операцій оцінюють 960 млн. грн. щомісяця – в жовтні центробанк продав 800 млн. дол. для задоволення попиту юросіб.

Зараз Гонтарева зіткнулася з тим, що великі банки відмовляються вносити гроші на докапіталізацію – для стабілізації банківської системи необхідно 5 млрд. доларів. Іншими словами, банкіри просто ігнорують НБУ і Валерію Гонтарєву зокрема.

Слід також нагадати, що Україна за останні півроку отримала 6,5 млрд. доларів фінансових валютних ресурсів з різних джерел: МВФ, Світовий Банк, Європейський Банк. Де вони, невідомо. Хоча, перш за все, ці кредити мають були спрямовані на головну мету – стабільність грошової одиниці. 

Що стосується Гонтаревої, то не все в її біографії, точніше декларації, так гладко. Нещодавно Гонтарева разом з делегацією НБУ під час візиту в США зупинилася в дорогих апартаментах готелю Ritz-Carlton в Нью-Йорку, вартість апартаментів в якому досягає 2500 доларів за ніч. Звідки такі кошти у держчиновників, можна тільки гадати.

За твердженням мас-медіа, Валерія Гонтарєва має тісні зв'язки з банкірами. Зокрема, з власником «Дельта-банку» Миколою Лагуною, де зберігаються її заощадження.

У котеджному містечку Северинівка (Макарівський район, Київська область) нинішній глава НБУ купила будинок з закритим басейном житловою площею 330 кв. м.

Гонтарева також володіє четирехсотметровим будинком по вулиці Лісовій, 16 в Ірпені, а її чоловік – квартирою на київській вулиці Сорокаріччя Жовтня.

Так що після відставки (а це питання найближчого часу) Гонтаревої буде, де жити, та й на що. Власне, не дивно, що керівник НБУ хоче покинути займаний пост. Подальше перебування загрожує їй цілком реальною статтею – її дії несуть загрозу національній безпеці держави.

Ніяка люстрація їй також не страшна. «Своїх» не здають. Нікому немає діла до того, що мільйони людей опинилися на межі виживання через дилетантства влади та НБУ. Головне, що сама Валерія Гонтарєва буде вся «в шоколаді».

 

 

новини про Львів

 

за матеріалами: Досьє


Корупція Інфо
При публікації матеріалів із сайту обов'язкове посилання