Між Росією та Україною зростає ризик прямого зіткнення.

Про це  у ефірі "Радіо Свобода" попереджає американський військовий аналітик, колишній працівник «відділу Росії» в Міноборони США Марк Симаковски.

За його словами, Україні варто готуватися до протистояння з регулярними російськими військами.

Симаковски зазначає, що Кремль може зважитися на відкриту агресію через мляву реакцію Заходу на останню атаку флоту РФ біля Керченської протоки.

«Путін може отримати неправильний сигнал від Заходу. Може відчути, що відповідь США і ЄС не така консолідована, як раніше, навіть незважаючи на наявність діючих санкцій проти Москви… У росіян може з'явитися привід сподіватися, що якщо вони знову зроблять щось для дестабілізації України, то не зіткнуться з рішучою відповіддю США», — говорить військовий аналітик.

Для отримання Кремлем чіткого сигнал Симаковски радить зробити три кроки: збільшення військової допомоги США Україні, особливо для прикордонників; посилити санкції, в тому числі включити в списки учасників атаки в Керченській протоці. Третій крок – дипломатичний бойкот представників РФ.

«Не думаю, що ми повинні винагороджувати Росію зустрічами з президентом Путіним у той час, поки українські моряки перебувають під арештом», — підкреслив Симаковски.

Додамо, що у 2019 році Кремль продовжить спроби приборкати Україну. Про це пише директор Інституту світової політики Євген Магда.

При цьому експерт назвав основні регіони напруженості у конфлікті України з Росією:

«Приборкання України, поза сумнівом, залишається стратегічним завданням на путінську четверту каденцію. І господар Кремля докладе чимало зусиль для цього. Використання Керченського мосту як найбільшого у світі шлагбаума надихає Росію на активізацію у акваторії Азовського моря.

Популярне: Можна не платити? Газовики розповіли, що робити з вказаним в нових платіжках боргом

Та й очікувати спокою на Донбасі не варто, попри те, що у Кремлі розуміють: впливати на вибори в Україні набагато дешевше та безпечніше, ніж намагатися розгорнути бойові дії на її території».

Маю сумніви, що зусилля Росії будуть ефективними, проте шкоди завдати вона зможе, – зазначив експерт