Студенти та трудовий колектив Національного медичного університету імені Богомольця оголосили безстроковий страйк, який розпочався в понеділок, 26 лютого. Таким чином, університет на невизначений термін припинив навчальний процес та наукову діяльність, йдеться у заяві цього навчального закладу, передає Корупція.Інфо


У ній зазначається, що страйк оголошено у зв’язку з «брутальним та незаконним» втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) в незалежність та самоврядність НМУ. Зокрема, як стверджують у ВНЗ, перший заступник Уляни Супрун – Олександр Лінчевський системно протягом 2017 – 2018 років, зловживаючи владою, надавав письмові вказівки Університету порушувати закон під загрозою розправи звільненням.

«Він вимагав здійснити розтрату бюджетних коштів в особливо великому розмірі в обхід передбачених законом обов’язкових тендерних процедур», – наголошується у заяві.

Представники медуніверситету також стверджують, ректор Університету відмовлявся виконувати накази МОЗ, через що Міністерство створило каральну комісію на чолі з Лінчевським, а ректора університету звільнили.

«МОЗ вирішило поставити весь університет на коліна, заблокувавши виплати стипендій студентам та заробітних плат трудовому колективу, незаконно відібравши право банківського підпису в законно обраного керівництва ВИШу, про що 23 лютого 2018 року Міністерство повідомило на своєму офіційному сайті», – заявили також у ВНЗ.

Популярне: "Тіло жінки майже тиждень пролежало у…": Маму чотирьох дітей зарізав бездомний, якому вона намагалася допомогти

Університет звернувся до президента Петра Порошенка з проханням втрутитися в ситуацію, а також попросив очільників Верховної Ради та уряду «негайно створити комісію із розслідування зловживань керівництвом МОЗ».

На цей час ВНЗ просить усунути від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов’язків її заступників.

До слова, перед цим МОЗ звинуватило керівництво цього навчального закладу у зловживаннях та звільнило його ректорку – Катерину Амосову. А ще раніше у цьому ВНЗ відсторонили заступника декана по роботі з іноземними студентами Тетяну Тімохіну на час розслідування самогубства 18-річної студентки з Туркменістану Мукаддас.