Команда Корупція.інфо вирішила піти "по гарячих слідах" та розповісти вам про нового очільника української митниці, нардепа  – Ксенію Ляпіну.

Зокрема сьогодні Кабмін вирішив, хто очолить Державну регуляторну службу України.  

Відповідне розпорядження з'явилось на Урядовому порталі у п'ятницю, 9 січня. 

"Призначити Ляпіну Ксенію Михайлівну головою Державної регуляторної служби України", – йдеться в документі.

 

Освіта. 

Закінчила Київський політехнічний інститут за спеціальністю прикладна математика (1987 рік) і Київський національний економічний університет (правове регулювання економіки; 2002-й).

 

Кар'єра. 

У 1987-1992 рр. Ляпіна працювала інженером-математиком на столичному ПО Октава. 

Наступні п'ять років була науковим співробітником лабораторії інформаційно-обчислювальних систем Наукового центру радіаційної медицини Академії медичних наук України. 

Паралельно (в 1993-1998 рр.) Займала посаду фінансового директора СП TOOLe Ltd. З 1996 року по 2000-й керувала аналітичною групою інформаційного центру Асоціації сприяння розвитку приватного підприємництва "Єднання" та координувала роботу аналітичної групи координаційно-експертного центру Об'єднань підприємців України. 

У 2000-2005 рр. була координатором проектів Інституту конкурентного суспільства.

У 2000-2001 рр. працювала радником прем'єр-міністра Віктора Ющенка на громадських засадах. Очолювала Раду підприємців при Кабінеті міністрів України – авторитетний консультативно-дорадчий орган, лобіював інтереси середнього і малого бізнесу.

У 2002 році Ляпіна балотувалася до парламенту під №88 виборчого списку блоку Наша Україна. Отримала мандат нардепа тільки в квітні 2005-го, замінивши одного з вибулих членів фракції нашоукраїнців. 

Працювала в комітеті ВР з питань промислової політики і підприємництва. Вдруге пройшла в парламент в 2006-му – за списком тієї ж Нашої України, але вже в першій десятці списку (під №7). Як і більшість членів парламентської опозиції, в червні 2007-го склала повноваження народного депутата заради дострокового розпуску Верховної Ради V скликання. І вже незабаром виявилася в першій десятці виборчого списку мегаблоку демократичних сил, сформованого з партії Наша Україна, і ще дев'яти політичних сил (Наша Україна – Народна самооборона).

З грудня 2012 – народний депутат України VII скликання, пройшла висуванцем Батьківщини по одномандатному округу №216 у Києві. Заступник голови комітету ВР з питань економічної політики. Член спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

 

Погляди і діяльність. 

За роки суспільної діяльності і відносно невеликий термін перебування у когорті найбільш пізнаваних вітчизняних політиків Ляпіна, послідовна прихильниця ліберальної економіки, стала визнаним авторитетом у питаннях регуляторної політики та розвитку підприємництва в Україні. 

У різний час вона працювала над проектами законів "Про систему державної реєстрації суб'єктів господарської діяльності", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва", "Про Національну програму розвитку малого підприємництва" та низки інших нормативно-правових актів аналогічної тематики. 

Була у якості консультанта до проекту "Регуляторна реформа в Україні" Агентства міжнародного розвитку США, проводила тренінги в рамках відомого міжнародного проекту "BIZPRO" і т.д. 

Ляпіна піддавала різкій критиці Кабмін Віктора Януковича, який поспішив розпустити діяючу при ньому громадську Раду підприємців.

Голосно висловлювала невдоволення на адресу уряду регіоналів за запропонований проект Податкового кодексу, який на її думку, тільки підвищить тінізацію економіки. Найбільш проблемні місця, які зазначає політик, – все та ж неврегульованість повернення ПДВ інвесторам, перелік місцевих податків і зборів, спірний підхід до оподаткування землі та нерухомості, сумнівна схема спрощеного оподаткування.

 

Компромат

Ксенія Ляпіна неодноразово говорила, що просто так, без чиєї то допомоги, вона б ніколи не змогла потрапити в уряд. І таку допомогу їй надав Юрій Єхануров. 

Завдяки такому факту вона потрапила також у виборчий список "Нашої України".

У 2009 році Ксенія Ляпіна була звинувачена в тому, що вона лобіює виноробів. Так лідери кількох громадських організацій заявили, що депутат внесла на розгляд поправку до закону, яка дозволить зняти обмеження на роздрібну торгівлю столовими винами.

 

Богатирська сила

Також знаходимо дивну, і водночас курйозну інформацію про те, що під час подій мітингів на захист української мови 2012 року, депутат Ксенія Ляпіна побила 10 беркутівців. Зокрема йдеться про те, що у результаті зіткнень під Українським Домом десять працівників спецпідрозділу "Беркут" отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Про це повідомляла прес-служба Київської міліції.

За словами міліціонерів, "відносно правоохоронців окремі учасники акції застосували фізичну силу і невстановлену хімічну речовину з аерозольного балончика".

"Постраждалих доставили в госпіталь ГУМВС України в місті Києві. За попередніми висновками лікарів, правоохоронці отримали травми різного ступеня тяжкості: забій м'яких тканин голови, скальпована рана третьої фаланги, струс головного мозку, інтоксикаційний синдром, забій шийного відділу хребта, хімічний опік ока", – сказано в повідомленні.

Прес-реліз про побиття беркутівців на сайті Київської міліції проілюстрували фотографіями зіткнень мітингувальників з "Беркутом", зокрема, на одній з них зображена депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна, яка б'є міліціонера палицею по спині. ( Про це у свій час писало видання Цензор.Нет)

180x198 (1)

Ми вирішили відшукати ці фотографії, однак в архівах на сайті МВС м. Києва немає про це жодної згадки ( єдине мініатюрне фото, на яке посилалися ЗМІ, продемонстроване вище)

 

ВИБОРИ 2014

Під час передвиборчої кампанії 2014 року, до тодішньої кандидатки ставилися ряд запитань, як здебільшого стосувалися, звідки пані Ляпіна бере кошти на передвиборчу кампанію.

В той час ширилась інформація про те, що у Ляпіної є свій інтерес в паркувальному бізнесі. Вона нібито мала частину профіту за паркувальної монополії в Дарницькому районі, за якою також стоїть нинішній Генпрокурор Віталій Ярема.

 

Варто додати, що нардеп, яка обіцяла регулярно подавати свої декларації, наче забула про цю обіцянку, адже єдиний примірник такого докменту знаходимо лише за 2011 рік.

 

OVO_216_Liapina  ( зміст декларації) 

 

Наша команда продовжить стежити за діяльністю нового очільника Держрегуляторної служби, адже добре знаємо, що займана посада, є вельми відповідальною, а ще привабливою для всюдисущого чинника хабарництва та корупції.

 

 

Джерело: Корупція.інфо