З’явилися подробиці зустрічі в “нормандському форматі” на рівні політичних радників, яка пройшла в Берліні

В ході переговорів йшлося про виконання конкретних домовленостей, які відкриють шлях до зустрічі на вищому рівні, розповів міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

“Сподіваюся, що досягнуті домовленості, які ми збираємося виконати все, будуть імплементовані найближчим часом і ми зможемо відкрити шлях до зустрічі на вищому рівні. Є певний успіх, на основі результатів якого ми збираємося базувати наступну зустріч лідерів”, – сказав Пристайко, зазначивши , що деталі, за домовленістю всіх 4 сторін, він розкрити не може.

Втім, серед конкретних речей, які потрібно досягти, дипломат назвав станицю Луганську, щодо розведення в якій і ще в двох інших місцях лідери домовилися ще в 2016 році.

“Саме тому ми збираємося довести до завершення цей процес розведення”, – сказав Пристайко.

І тому, на його словами, треба зробити відомі кроки: припинити стріляти, зачекати сім днів, щоб переконатися, що немає безпосередньої загрози обстрілу, і потім розводити – відвести озброєння і людей, зробити коридор, щоб почати розмінування, знімати фортифікаційні споруди, відновлювати дороги. Ця процедура прописана, але весь цей час вона не дотримувалася, зазначив міністр. Заради досягнення конкретного прогресу було вирішено вкласти поки що всі зусилля в Станиці Луганській замість всіх трьох ділянок, почати відновлювати там міст.

Про дату саміту четвірки поки теж говорити рано. Лідери Німеччини, Франції, України і Росії повинні вирішити це самі на основі звітів, які їм представлять їхні радники. На думку Пристайка, додаткові підготовчі зустрічі, зокрема, на рівні глав МЗС, не потрібні.

Радники не говорили про обмін заручниками і полоненими, залишивши це питання у відповідній підгрупі в рамках Тристоронньої Контактної групи; про миротворчу місію на Донбасі; про “Дорожню карту” виконання Мінських домовленостей, яку було домовлено розробити під час останнього саміту в осені 2016 року.

“На превеликий жаль, ті значні зусилля, які були вкладені в підготовку “Дорожньої карти”, не виправдалися”, – констатував Пристайко.

Він наголосив, що команда президента Зеленського має намір “завершити війну якнайшвидше”.

Нагадаємо, востаннє переговори в “нормандському форматі” на рівні лідерів України, Німеччини, Франції та Росії відбулися в жовтні 2016 року в Берліні. У липні 2019 року у Парижі зовнішньополітичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії провели зустріч з метою відновлення роботи “нормандського формату”.