Глава Офісу президента Андрій Єрмак приголомшив українців новою резонансною заявою — він упевнений в тому, що український глава Володимир Зеленський завершить війну на Донбасі до кінця своєї президентської каденції. Єрмак нагадав, що і сам Зеленський вже давав таку обіцянку українців, а все, що президент обіцяє громадянам країни — він робить. При цьому глава Офісу президента визнав, що переговори по Донбасу важкі, але вже є дуже важлива перемога для України — режим тиші, який триває сьомий тиждень.

Про це Єрмак заявив в ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”.

“У мене немає сумнівів, що протягом своєї каденції президент закінчить цю війну… Сьогодні президент і вся команда роблять все, щоб мрія всіх українців про мир здійснилася. Я думаю, що всі українці вже звикли, що все, що обіцяє президент Зеленський — він робить”, — заявив Єрмак.

Керівник Офісу українського лідера також прокоментував скандал про нібито таємну угоду України і Росії по Донбасу, про яку раніше заявляв колишній глава ОП Андрій Богдан. Єрмак запевнив, що ця інформація не відповідає дійсності. За його словами, ніякої угоди з Росією українська влада і він особисто не укладав.

“Це з області конспірології. А конспірологія завжди дає такі ідеї про якісь там таємні угоди. Можу вам сказати з повною відповідальністю, що ніяких таємних угод з Російською Федерацією немає і не може бути по суті”, — сказав Єрмак у відповідь на прохання прокоментувати заяву Богдана.

Прокоментував Єрмак і скандальні ідеї заступника голови української делегації в тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна з питань врегулювання на Донбасі, який вважає, що загальна амністія, особливий статус для всього Донбасу і проведення там виборів пом’якшать позицію РФ і, можливо, вона відмовиться від вимог змінити українську Конституцію. Глава ОПУ заявив, що багато в чому не згоден з особистою думкою Фокіна. Він запевнив, що позиція офіційного Києва незмінна.

“Безумовно, це приватна думка пана Фокіна, з якою я особисто багато в чому не згоден. Є позиція української сторони, вона відкрита, вона відома, і вона абсолютно відповідає тим принципам, які сьогодні сповідаються усіма представниками як на рівні представників в Мінській групі, в нормандському форматі, на переговорах міністрів закордонних справ, і вони незмінні“, — сказав Єрмак.

Важливо додати, що віцепрем’єр з питань реінтеграції ОРДЛО Олексій Резніков раніше попереджав, що реінтеграція окупованих районів Донбасу під український контроль триватиме довгі роки після завершення війни.

За його словами, цей процес може тривати як мінімум одне покоління. При цьому Зеленський запевняв українців, що має намір завершити війну на Донбасі вже в цьому році. Крім того, глава держави також пообіцяв, що материкова частина України поверне окупований Росією Крим.