Мера Харкова Геннадія Кернеса у середу, 23 грудня, поховали на міському кладовищі №2, на алеї почесних мешканців міста і, як зазвичай буває в таких ситуаціях, підняли питання спадщини. Харківський міський голова не був офіційно одружений, однак довгий час жив разом з Оксаною Гайсинської, дочкою першого заступника прокурора України Юрія Гайсинського, 1970 року народження. Від першого шлюбу у Гайсинської є 28-річний син Родіон, якого іноді помилково називають сином Кернеса.

Про це пише журналіст видання “Фокус” Дарина Бережна.

У 1982 році Кернес одружився з Оксаною Василенко. Через три роки пара розлучилася. У цьому шлюбі народився син Кирило. У 1988 році у Кернеса і його інший коханої, Галини Привалової народився син Данило.

А після похорону мера його близький друг Павло Фукс розповів, що у Кернеса була 11-річна дочка від жінки, ім’я якої він не назвав. “Їй 11 років. Звуть Соня. Вона живе зі своєю мамою в Лондоні. Сини Кернеса підтримують з нею взаємини. Він її шалено любив. Просто не хотів, щоб вона його бачила хворим. Вона на нього дуже схожа – просто копія! І зовні, і за характером “, – розповів Фукс.

У деклараціях Геннадія Кернеса з 2015 року були вказані тільки два об’єкти нерухомості: орендована кімната в будинку пенсіонера і готельний номер в готелі “Національ”. Також згадувалися 11 наручних годинників дорогих марок і дві інвалідні коляски з електроприводом.

Якщо вірити деклараціям, автомобілів у Геннадія Кернеса не було, але було близько 80 мільйонів гривень на рахунках в різних банках і в цінних паперах.

При цьому один Кернеса, бізнесмен Павло Фукс в інтерв’ю 23 грудня, заявив, що порадив родичам Кернеса продати харківський готель “Національ”, в якому той жив, і яким, за даними місцевих джерел, володів – хоч це ніде офіційно і не вказано.

“Я порадив його (готель) продати, він їм не потрібний. Збитки та сумні спогади. Він там мучився. А навіщо сім’ї збитки і такі спогади?” – підсумував друг покійного.

Також Фукс повідомив, що харківський мер Геннадій Кернес згадав у своєму заповіті двох синів, пасинка і цивільну дружину Оксану Гайсинської.

“Ніхто не залишився недопонятим. На першому місці Оксана і [пасинок] Родіон, які були поруч з ним до останньої хвилини життя. Потім [сини] Кирило і Данило”, – розповів Фукс. Він підкреслив, що син Гайсинської Родіон любив Кернеса, якого вважав своїм батьком, більше інших дітей. “Родіон від нього не відходив”, – запевнив Фукс.

Пізніше стало відомо, що Оксана Гайсинська переписала свою частку в бізнесі з торгівлі одягом і взуттям на матір Софії Кернес, дочки Геннадія Кернеса. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі з посиланням на Єдиний реєстр юридичних осіб.

“Передбачувана мати дочки Геннадія Кернеса Ольга Муравицька стала єдиним власником ТОВ “Торговий дім Модд’а” відразу після смерті Харківського міського голови. До цього серед бенефіціарів компанії був ПАТ “НПК-Холдинг” – головний офіційний актив Кернеса на протязі багатьох років”, – сказано в повідомленні ХАЦ.

Як відзначили в ХАЦ, насправді інформація в ЗМІ про дочку мера з’явилася задовго до цього.

“У 2015 році Софія Геннадіївна Кернес стала володаркою квартири в елітному житловому комплексі в Києві. За даними видання” Наші гроші “, трикімнатне житло в ЖК” Новопечерські липки “на вул. Драгомирова, 5 їй подарували. Вартість на момент дарування визначена в розмірі 1480000 гривень, що за курсом на той час становило 151 тисяча доларів “, – розповіли в Харківському антикорупційному центрі.

За інформацією в ЗМІ, матір’ю Софії Кернес є київська бізнесвумен Ольга Муравицька. Вона – офіційний представник і дистриб’ютор бренду дитячого одягу MIKI HOUSE в Україні. Компанія займається продажем речей преміум-класу з Японії.

Що стосується іншого майна Геннадія Кернеса, то, згідно з розслідуванням журналістів “Наші гроші”, в 2015 році, коли з його декларацій зникло все крім годин і двох кімнат, він переоформив своє право власності на частки в статутних капіталах і акціях компаній на Оксану Гайсинської. Про це свідчать дані Єдиного реєстру юридичних осіб.

У декларації Кернеса зазначено, що в 2014 році він володів частками в ТОВ “ТЦ” Комільфо “та ТОВ” Рівлад ЛТД “, загальна вартість яких становила 1,21 мільйона гривень. Також йому належали 76% акцій АТ” НПК-Холдинг “, 40 % акцій ПРАТ “РТМК” Тоніс-Центр “і незначна кількість акцій в АК” Харківобленерго “та” Реал-Банк “. Протягом 2015 року власник у цих активів змінився і ним стала Оксана Гайсинська, яку Кернес від інтерв’ю до інтерв’ю, то називав своєю дружиною, то ні, але ніяк не вказував у своїй декларації.

Крім того, Кернес з 2015 року отримав прибуток від задекларованої ним компанії “Фінекс-капітал” в розмірі 60 мільйонів гривень. “Фінекс” – компанія з управління активами, створена ще в 2006 році. Її засновником значиться Ігор Когут – бізнес-партнер сина Геннадія Кернеса Данила Привалова.

У портфелі “Фінекс” кілька компаній, які отримують гроші з міського бюджету. Наприклад, будівельна компанія “ДСК-Рівень” за останні 3 роки отримала замовлень з бюджету майже на 200 мільйонів гривень.

Крім цього, за останні роки Гайсинська володіла цілим автопарком – Bentley brooklands, Rolls-royce ghost, BMW X-6, Audi A8. Сукупна вартість цих авто на момент покупки близько 700 тисяч доларів.

Також з 2015 року Гайсинська володіє квартирою на 150 квадратів на вулиці Шовковичній у Києві. Ринкова вартість такого житла поруч з урядовим кварталом приблизно 25 мільйонів гривень. Ще дві квартири Гайсинської загальною площею 300 квадратів – в Харкові. Їх ринкова вартість – понад 300 тисяч доларів.

Instagram Гайсинської рясніє знімками з дорогих готелів. Для прикладу, у 2015 році Гайсинська відпочивала на Сейшельських островах в готелі Fregate Private Island, пляжі якого названі журналом “Times” кращими в світі. Ціна за тиждень відпочинку досягає 1,5 мільйона гривень.

Частина фотографій Гайсинської була зроблена в Лондоні. У лондонській школі Regent’s Business School навчався син Гайсинської Родіон. Навчання на магістерській програмі коштує від 17 тисяч фунтів на рік. Термін навчання варіюється від 3 до 4-х років.

Завдяки фотографіям на Instagram-сторінці Оксани Гайсинської, журналісти з’ясували, що пасинок Кернеса швидше за все жив в будинку Parkwiev Residence на відомій вулиці Baker Street. Оренда квартири на 3 роки в цьому будинку коштує приблизно 390 тисяч фунтів, покупка – від 1 мільйона фунтів стерлінгів.

Так що, коли Павло Фукс каже про “чесний розподіл” спадщини покійного градоначальника Геннадія Кернеса, то не зовсім ясно, про яке майно йдеться – про те, що було чесно задекларовано, або про те, чим насправді він володів. Так що можна припустити, що питання про те, хто скільки отримає, залишається відкритим.