Депутатка від «Слуги народу» Олена Шуляк запропонувала штрафувати політиків, якщо вони не користуються українською мовою під час виконання службових обов’язків.

Про це вона сказала в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Мовне питання – це те питання, яке завжди дуже легко може розколювати суспільство навпіл і давати окремим політикам заробляти або якісь окремі бонуси, або ще щось, відоме лише їм. І мені б хотілося зазначити, що ми говоримо про закон, який регулює питання стосовно української мови як державної. І мені б дуже хотілося, щоб все ж таки наші політики: і народні депутати, і міністри, і інші державні службовці – вони обов’язково, коли виконують свої службові обов’язки, все ж таки користувалися українською мовою. І можливо, я була б такою, радикальною – я б також пропонувала введення для політиків також штрафів. Можливо, не для бізнесу, а саме для політиків, які зобов’язані говорити при виконанні своїх обов’язків українською мовою. Але вони, ми бачимо, не завжди використовують українську мову яка, на мій погляд, також потребує захисту», – сказала Олена Шуляк.

Варто зазначити, що відповідно до ст. 30 закону України про забезпечення функціонування української мови як державної, яка вступає чинності 16 січня 2021, всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Як повідомляє урядовий портал, за порушення суб’єктами господарювання відповідних норм Закону передбачені штрафні санкції.

“Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону. Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, кому-то ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки – по репутації. А це як раз те, що напрацьовується роками “, – зазначив Тарас Кремінь.