Колишній спікер парламенту Володимир Литвин впевнений, що секретар РНБО Олексій Данілов своїми заявами втручається у виборчий процес Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Про це він заявив в ефірі “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Дуже багато цікавих персонажів, які продовжують на сьогодні перебувати в українській політиці. Більш того, дехто з них пропонує себе, як наприклад пан Литвин, на посаду ректора державного університету імені Т. Г. Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, тим студентам, щоб зараз іти ректором і при цьому голосувати за ті ганебні речі (“Харківські угоди”). Наслідок того голосування це наслідок того, що ми маємо окуповану частину Криму і маємо великі проблеми на території Донецької та Луганської областей”, – сказав Данілов.

В свою чергу Литвин відповів:

“Я б запропонував секретарю РНБО прийти до студентів, і ми з ними поговоримо й побачимо, хто має право дивитися у вічі студентам – людина, яка безапеляційно робить заяви, втручається у виборчий процес в університеті. Я думаю, що можна було б почекати й свої оцінювальні судження висловити в установленому порядку. Це, як мінімум, аморально й непорядно. Я розумію, що є зацікавленість в іншому кандидатові, але не в такий ломовий спосіб це потрібно робити”.

Нагадаємо, Володимир Литвин є одним з шести претендентів на посаду ректора КНУ ім. Шевченка. Вибори ректора університету мають відбутися у терміни, передбачені наказом Міністерства освіти і науки – 17 березня 2021 року.

У виборах візьмуть участь 4139 виборців, серед яких 598 студентів та 23 курсанти, згідно з квотами представництва осіб, які мають право брати участь у виборах ректора.

Володимир Литвин за часів президентства Леоніда Кучми очолював Адміністрацію президента у 1999-2002 роках, а в 2002-2006 роках був спікером Верховної Ради.

Литвина звинувачували у причетності до справи Гонгадзе та “касетного скандалу”, участі у ратифікації “Харківських угод” з Росією, ухваленні закону про мову Колісніченка-Ківалова та “диктаторських законів”. Зазначимо, Литвин не вперше намагається обійняти крісло ректора КНУ. Минулого разу йому довелося відмовитися від своїх намірів через викликаний суспільний резонанс.