До відстороненого глави Конституційного суду Олександра Тупицького можуть застосувати примусовий привід, щоб його доставити до Печерського районного суду Києва, заявила в інтерв’ю «Цензор.НЕТ» представниця Верховної Ради у Конституційному Суді України Ольга Совгиря.

Вона наголосила, що у Тупицького зараз немає суддівських гарантій.

«Зараз можуть (застосувати примусовий привід), якщо так вирішить суд. Він же звільнений указом президента. У нього немає суддівських гарантій. Його позбавили державної охорони. Ходить зі своєю», – розповіла Совгиря.

В Конституційному суді України оскаржили укази президента Володимира Зеленського про звільнення глави КСУ Олександра Тупицького і судді Олександра Касмініна. Відповідне конституційне подання надійшло від групи народних депутатів.

Тупицький вже два рази не з’являвся у Печерському районному суді Києва, де мають розглядати клопотання щодо обрання йому запобіжного заходу. Тепер засідіння суду перенесено на 15 квітня. Тупицький і 2 квітня не прийшов до Печерського районного суду Києва, де мали розглядати клопотання щодо обрання йому запобіжного заходу. Засідання тоді перенесли на 7 квітня.

В свою чергу, експрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у своєму Facebook зазначив:

“«Європейська солідарність» та  «Батьківщина» подали до Конституційного суду подання про оскарження указів президента щодо відсторонення Тупицького. Добре, що зробили висновки з 2019-го року, коли не підтримали «Народний фронт» і Радикальну партію в захисті Конституції.

Конституційний суд, як і окремі його судді, такі як Тупицький, – вже давно антиконституційні. Вважаю, що президент повинен був запропонувати конституційну реформу правосуддя в Україні, забезпечити громадянам право на захист та справедливість, а не підписувати антиконституційні укази і самому порушувати закон, гарантом якого він зобов’язаний бути.

Залишаюсь прихильником ідеї ліквідації КС та наділення Верховного суду України конституційною юрисдикцією. Тепер настав час для Верховного суду України та ще чинного складу Конституційного суду захищати Конституцію і Закон.

Демократія – це інститути, право, закон і справедливість. Вороги демократії – диктатори, популісти і невігласи”.