Президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден з ініціативи американської сторони планують провести телефонну розмову в суботу, 12 лютого. Про це повідомив речник російського лідера Дмитро Пєсков.

“Справді, американська сторона попросила про розмову з президентом Путіним, і завтра ввечері за московським часом планується розмова двох президентів”, — сказав представник Кремля.

Пєсков наголосив, що “запиту передувало письмове звернення американської сторони”.

Раніше, в п’ятницю про можливу телефонну розмову Байдена і Путіна повідомив на брифінгу в Білому домі помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Путін та Байден останній раз говорили телефоном наприкінці минулого року. До цього, 7 грудня, вони відбулися переговори в режимі відеоконференції. Перша очна зустріч Путіна і Байдена як лідерів держав пройшла в Женеві в червні 2021 року.

До того повідомлялось, президент США Джо Байден організував масштабну відеоконференцію з партнерами. Зокрема, з головою Єврокомісії фон дер Ляйєн, прем’єром Британії Джонсоном, німецьким канцлером Шольцом та французьким президентом Макроном.

Розмова відбулася 11 лютого на тлі цілої низки новин про зростання загрози російського вторгнення в Україну. Та й, власне, стосувалася, як дізнався 24 канал, саме цієї теми.

В Єврокомісії наголосили, що Росію треба переконати піти дипломатичним шляхом

Як зазначено на сайті Європейського Союзу, глава Білого дому Джо Байден та очільниця Єврокомісії (це уряд ЄС) Урсула фон дер Ляєн у розмові 11 лютого:

“Оцінили значний дипломатичний контакт з Росією, щоб переконати її піти на деескалацію кризи й обрати шлях діалогу”.

І відзначили співпрацю щодо антиросійських санкцій (“до фінансового та енергетичного секторів, а також експорту високотехнологічної продукції”), які запровадять у разі нового нападу Росії на Україну.

Разом із цим лідери наголосили, що рішуче підтримують саме Україну. На доказ цього ЄС навели “надзвичайну фінансову допомогу в 1,2 мільярда євро” для нашої держави.

Так само пресреліз за підсумками розмови опублікували й на сайті Державного департаменту Сполучених Штатів Америки. Та у ньому мовиться, що Джозеф Байден говорив не тільки з фон дер Ляєн, а й з іншими трансатлантичними лідерами. А все через стурбованість тривким нарощуванням збройних сил Росії навколо України.

У масштабній відеоконференції по захищеній лінії участь взяли:

Прем’єр Канади Джастін Трюдо.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Глава Євроради Шарль Мішель.

Президент Франції Еммануель Макрон.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Президент Польщі Анджей Дуда.

Президент Румунії Клаус Йоганніс.

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон.

Усі сторони підтвердили, що підтримують Україну, і наголосили, що прихильні до дипломатичного шляху розв’язання кризи. А проте й погодилися, що російську агресію слід стримувати, у чому має допомогти загроза введення санкцій.

Нагадаємо, на фоні цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Європейський союз вже підготував пакет жорстких санкцій проти Росії.

Про це він повідомив у Twitter за результатами телефонної розмови з главою дипломатії Євросоюзу Жозепом Боррелем.

“У розмові з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем обговорили поточну ситуацію безпеки. Він підтвердив: пакет важких для РФ санкцій готовий”, — написав Кулеба.

За його словами, ЄС докладе додаткових зусиль для політичної та фінансової підтримки України.

Також очільник українського МЗС провів телефонні розмови з державним секретарем США Ентоні Блінкеном та міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок перед візитом до України канцлера ФРН Олафа Шольца, з якими обговорив поточну безпекову ситуацію на тлі агресивних дій Росії. Зокрема, Блінкен зазначив, що окрім військової допомоги, США готові надати посилену підтримку українській економіці.