Розпад Росії: коли і які території можуть “уплисти” від РФ? Після поразки Росії у війні частина регіонів РФ можуть спробувати увійти до складу України.

Як пише політичний та економічний аналітик Тарас Загородній у виданні “Главред”, ослабленні Росії, яке відбувається внаслідок розв’язаної нею війни проти України і санкцій, що послідували за цим, зацікавлені всі держави. Причина очевидна – Росія зараз загрожує безпеці всього світу і стала загрозою для існування людства.

Тому більшість країн прагне позбавити Росію можливості виробляти зброю масового ураження і ракети. Власне, це вони і роблять. Коли Росія програє війну в Україні, вона неминуче скотиться в громадянську війну. Та й зміна влади в Росії точно перейде в громадянську війну або в третю чеченську, або населення РФ, що фашиствує, вимагатиме додаткової крові в пошуках винних у їхній поразці у війні з Україною. Так от, коли там почнеться громадянська війна, почнеться і процес дезінтеграції Російської Федерації.

Відкрито анексувати російські території ніякі країни не будуть. Хоча б тому, що у Росії є ядерна зброя, і ніхто не хоче ризикувати, перевіряючи, працює вона у РФ чи ні. Коли в Росії центр втратить здатність керувати регіонами, коли почнеться дезінтеграція російської держави, стане можливий парад суверенітетів. І в такій ситуації багато країн можуть “допомогти” Росії розсипатися. Але вони будуть це робити вкрай обережно.

Наприклад, Китай не буде відкрито лізти в Росію і анексувати її території. Навіщо? Якщо можна просто підписати договір з ослабленою Росією про те, що вона передає Китаю в оренду частину своєї території, припустимо, Хабаровський край, на сто років? Таким чином, Китай нічого не анексує, але де-факто придбає колонію.

У такій ситуації, звичайно ж, найбільш активними будуть країни, які мають спірні території з РФ, перш за все, це стосується Японії, яка вже зараз жорстко виступає з приводу Росії. Але допоки в РФ зберігається центральне керівництво і система управління, ніякої активності подібних країн очікувати не доводиться.

Те ж саме стосується Європи, тільки там усе ще складніше. Дуже малоймовірно, що Німеччина почне вимагати Кенігсберг (Калінінградську область). У 1975 році в Гельсінкі було підписано угоду про непорушність кордонів у Європі, щоб не було воєн. І, якщо зараз починати розбиратися, хто кому що винен, хто у кого що анексував раніше, то для Європи це закінчиться дуже погано. За останнє століття в Європі стільки було завойовано і відвойовано! Навіть за підсумками Другої світової війни. Наприклад, Польща отримала частину території, яка раніше була німецькою: Гданськ – це колишній німецький Данциг. Загалом, такі перегляди можуть дуже далеко завести. Тому в Європі такі катаклізми вкрай малоймовірні.

Подібні процеси стануть можливими тільки в разі дезінтеграції Росії, коли окремі її регіони будуть самовизначатися і шукати собі патронат інших держав. У цьому випадку бенефіціарами можуть бути багато країн, і вони із задоволенням допоможуть. Слід окремо зазначити, що на Кавказі є точка вибуху, яка, швидше за все, закінчиться новою чеченською війною. Чечня цілком може в недалекому майбутньому оголосити про незалежність від РФ.

Що стосується України, то українське керівництво, і наші союзники вже заявили, що вся територія України повинна бути деокупована. Як заявили американці, буде війна до перемоги України, а під перемогою вони мають на увазі звільнення всіх захоплених Росією територій. Відповідно, Крим, Донбас і південь України будуть звільнені від російської окупації.

А от інші території, наприклад, Кубань, Воронезька область та інші прикордонні з Україною території, тяжітимуть до нас зі зрозумілих причин: Україна буде частиною західного світу, буде нормальною для життя країною з більш високим рівнем життя і можливістю мігрувати. Якщо в Росії почнеться парад суверенітетів, то не виключена спроба цих регіонів РФ увійти до складу України.