Лідер фракції соціал-демократів у Бундестазі Рольф Мютзеніх застеріг від ядерної есклації війни РФ проти України і закликав Німеччину спробувати разом із США шукати спосіб завершити війну в Україні шляхом переговорів.

Про це він сказав у коментарі SPIEGEL.

Мютзеніх зауважив, що Путін за час повномасштабної війни неодноразово натякав на готовність застосувати ядерну зброю.

“Я раджу серйозно сприймати ці погрози і не покладатися на запевнення експертів, які вважають, що “розуміють” Путіна і можуть передбачити його поведінку”, – сказав він.

Депутат закликав главу МЗС Анналену Бербок “вдатися до нових дипломатичних ініціатив поруч із США”, і сказав, що Вашингтон, схоже, зараз прагне дослідити варіанти завершення війни шляхом перемовин.

“Ми маємо не лише заохотити до цього відповідних осіб у Вашингтоні, але й активно підтримати їх. Війна без обмежень погіршує гуманітарну та соціально-економічну ситуацію в Україні та стабільність світового порядку загалом. Також завдання Німеччини – подбати про те, щоб “мислення” зонами впливу не стало незворотнім процесом”, – сказав лідер фракції.

“Дипломатія не має бути обмежена ідеологічною непоступністю чи моралізаторством. Ми змушені визнати, що такі люди як Владімір Путін, Сі Цзіньпін, Віктор Орбан, Реджеп Таїп Ердоган та Мохаммед бін Салман (спадковий принц Саудівської Аравії – ред.) та ще багато інших будуть впливати на долю своїх країн, сусідів та всього світу довше, ніж нам хотілось би”, – наголосив Рольф Мютзеніх.

Німеччина підтримує мирні переговори між Україною та Росією та публічно намагається схилити до них обидві держави.

Однак, як наголосив президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Європейської ради 7 жовтня, нещодавні заяви представників російської влади про переговори з Україною щодо припинення війни є лише намаганням виграти час.

«Щоб зупинити звільнення України, Росія почала маніпулювати темою переговорів і нібито згадала про діалог, який сама ж і відкинула, почавши цю війну проти України й проти вас усіх, проти всієї Європи. Очевидно, що Росія не хоче ніяких справжніх переговорів. Бо якби хотіла, то відреагувала б на десятки наших пропозицій і намагань. Росія просто хоче виграти час. Хоче перегрупувати сили й накопичити ресурси, щоб ударити знову. Ми маємо не дати їй зробити це», – сказав Зеленський.

Російський публіцист Олександр Невзоров, який набув українського громадянства, вважає дуже важливою подією відмову президента України Володимира Зеленського від переговорів із нинішнім главою Кремля Володимиром Путіним.

“Найважливішою подією є принципова відмова Зеленського вести будь-які переговори з Путіним. Це дуже красивий і здоровий вчинок, – сказав Невзоров. – Можна було б привезти страуса і влаштувати переговори з ним. Результат буде абсолютно таким самим. Просто неможливо назвати жоден випадок, жоден прецедент, коли Путін не збрехав би”, – заявив він в інтерв’ю засновнику видання “ГОРДОН” Дмитрові Гордону.

За словами публіциста, “навіть найлютіші путіністи” не можуть у розмовах із ним згадати випадків, коли Путін не брехав би.

“Тобто він цілком зроблений і сконструйований лише із чистої брехні”, – додав він.

Тому справді, переговори з диктатором рф – це марне витрачання часу. Як і обговорення його виступів, заяв, підписування декларацій, прирощування територій, відрощування територій… У чому проблема Росії? У тому, що Росія полізла битися, не вилікувавши радянської олігофренії та “перебудовного” рахіту.