Ситуація біля Вугледару стабілізована, російський штурм провалився.

Останні кілька днів Вугледарський напрямок став найгарячішою точкою на фронті. Росіяни кинули на штурм українського міста великі сили, але нічого не досягли. Про ситуацію під Вугледаром на вечір у Twitter офіцер запасу ЗСУ, який відомий під ніком Tatarigami_UA.

“Вугледар тримається. Наразі ситуація стабілізована. Спроби ворога закріпитися біля міста для розвитку наступу не увінчалася успіхом. Спроби обійти його та взяти під контроль дороги провалені повністю… Вони втратили перевагу, яку змогли отримати за перші два дні”, – повідомив військовий.

Він уточнив, що російські війська сильно деморалізовані величезними втратами, які у деяких підрозділах становили 80 – 90%.

“Підвозиться підкріплення. Найближчими днями ми побачимо, чи зможуть вони його покинути для ще одного великого штурму. Нам відомо, що поранених намагаються повернути на фронт буквально за два дні після поранення”, – поділився інформацією офіцер.

Ситуація в районі міста Вугледар Донецької області загострюється. На цій ділянці фронту обстріли не вщухають ні на хвилину, а нещодавні періодичні обстріли з боку ЗС РФ перетворилися на атаки.

“Вони постійно здійснюють активні штурмові дії, намагаються захопити наші позиції, позиції 72-ї бригади, взяти Вугледар. Тому що він для них дуже важливий. Вугледар — це висота. Якщо вони візьмуть його, то нам доведеться дуже нелегко. Доведеться весь фронт перебудовувати. Постійні обстріли, постійно працює артилерія та авіація. Тут не припиняються обстріли ні на хвилину”, — розповів пресофіцер 68-ї окремої єгерської бригади ЗСУ Євген Назаренко.

За його словами, буквально ще тиждень тому тут було, порівняно, наприклад, з Бахмутом, більш-менш спокійно.

“Обстріли були, звичайно. Але жодних штурмових дій. Зараз же вони просто кинулися вперед. Морська піхота тихоокеанська, десантні їхні війська, вони постійно намагаються йти вперед. Ми їх знищуємо, суміжні підрозділи теж. У них дуже великі втрати, але вони не припиняють штурмові дії і постійно кидають, і кидають нові сили, щоб захопити наші позиції”, — повідомив Назаренко.

Сергій Грабський, військовий експерт, учасник миротворчих місій, полковник запасу, зазначив, що з панівних висот Вугледара ми тримаємо вогневий контроль залізниці та значно обмежуємо противника у забезпеченні та розгортанні його військ на всьому Південному напрямку.

Про це він розповів в етері Еспресо.

“Вугледар має не просто стратегічне значення, а він важливий і для всього Півдня. Адже там є і панівна висота, а якщо ми заміряємо відстань від Вугледара до таких локацій як Волноваха (місто у Донецькій області – ред.) або Розівка (селище міського типу у Запорізькій області – ред.), то ми побачимо, що тримаємо під вогневим контролем цю залізничну комунікацію. Залізниця йде з Маріуполя до Волновахи, а потім повертає на Розівку, а ми розуміємо, що становий хребет російської логістики – це залізниця. Таким чином, виключаючи можливість повністю використовувати цю ділянку залізниці, противник буде значно обмежений у забезпеченні та розгортанні військ на всьому Південному напрямку”, – пояснив військовий експерт.

Сергій Грабський додав, що з Херсонського напрямку ми так само впливаємо на вихід з Криму, тобто фактично на 50% зменшуємо можливості противника щодо розгортання сил та засобів.

“Також Вугледар фактично є ключем, у тому числі і для Запоріжжя, адже, маючи можливість розгорнути достатню кількість військ, годі й говорити про можливість наступу у районі Запоріжжя, це по-перше. По-друге, Вугледар прикриває і Курахове, таким чином, якщо ми говоримо про можливість противника прорватися там, то це ускладнює нашу ситуацію на півночі від цього населеного пункту. Відповідно, противник буде намагатися виконати свою задачу, а саме вийти на адмінкордони Донецької області, про що він заявляє з квітня місяця”, – зауважив Грабський.