ЗСУ провели контрнаступальну операцію у Запорізькій області, тоді як окупанти хочуть взяти в оточення Авдіївку.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські джерела стверджували, що українські війська вели контрнаступну операцію на заході Запорізької області. 22 березня російський «військор» заявив, що українські війська контролюють близько половини Новоданилівки (53 км на південний схід від міста Запоріжжя) і що це селище раніше було неокупованою сірою зоною. Інший військовий блогер 23 березня заявив, що українські війська вели контрнаступ у напрямку Роботине (66 км на південний схід від міста Запоріжжя).

Українські війська продовжують здійснювати рейдові дії над Дніпром у Херсонській області та продовжують завдавати ударів по російських позиціях на східному (лівому) березі річки. На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 20 березня, видно, як російські війська завдають ударів по українським військам, що діють на південному сході острова Великий Потьомкін.

На опублікованих 23 березня відео з геолокацією бойових дій видно, як українські безпілотники завдають ударів по російських позиціях у Вінрозсадника на східному (лівому) березі Дніпра.

Ситуація у Луганській та Харківській областях

Геолокаційні кадри, опубліковані 23 березня, вказують на обмежений наступ росіян на південний схід від Білогорівки.

Російські війська продовжують будівництво укріплень у прикордонних районах Брянської та Курської областей. У Генштабі України повідомили, що російські війська продовжують закріплювати місцевість у Брянській та Курській областях та проводять невизначені демонстративні дії у Білгородській області, намагаючись перешкодити перекиданню українських військ на інші ділянки лінії фронту.

Бої на Донбасі

23 березня російські війська продовжили атакувати місто Бахмут та його околиці. Командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський заявив, що підрозділи групи «Вагнера» залишаються основними російськими силами, які діють на бахмутському напрямку, і вони ще не втратили своїх наступальних можливостей.

Сирський зазначив, що хоча група «Вагнера» все ще має чисельну перевагу на передовій, українські сили продовжують виснажувати найманців, що дозволить українським силам проводити невизначені наступальні операції. Представник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські та українські війська 35 разів контактували по всій лінії фронту в Бахмуті, 29 з яких – у місті чи у його безпосередній близькості.

У Генштабі України повідомляли, що у Бахмуті ведуться постійні позиційні бої, а українські війська відбили російські штурми на північний захід від Бахмута в Олександро-Шултиному та Богданівці; на північний схід від Бахмута у Васюківці; і на південь від Бахмута до Предтечиного. Російські джерела стверджували, що російські сили повністю очистили промислову зону у північному Бахмуті та продовжують бої у центральному та південному Бахмуті.

На Авдіївському напрямку російські війська продовжують формувати нові бригади з успадкованих підрозділів так званої ДНР та мобілізованих. 

Російські війська продовжували наступальні дії на захід від Донецька, але станом на 23 березня не відновлювали наступ біля Вугледару. Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували Мар’їнку та Перемогу, що за 22 і 25 км на південний захід від Донецька, і російські джерела повторили подібні повідомлення.