На теренах Львівщини за р. Тисменицею ліворуч від дороги з м. Дрогобича до м. Трускавця, розташувалося поселення за колючим дротом – Дрогобицька виправна колонія №40.

Першими в’язнями цієї установи були австрійські злочинці, переведені з Івано-Франківської тюрми.

В народі Дрогобицьку виправну колонію №40, ще прийнято називати «Сороківкою». «Сороківка» існує і в наш час. Сьогодні Дрогобицька виправна колонія №40 середнього рівня безпеки з плановим наповненням 1510 осіб.

В даний час начальником цієї установи є підполковник внутрішньої служби Кутовой Вадим Анатолійович.

До команди інформаційного агентства «Корупція Інфо» звернулась мешканка міста Дрогобич – Ковальська Надія Михайлівна, яка повідомила, що вона разом із своєю сусідкою неодноразово передавала передачі засудженому, який відбуває покарання у «Сороківці».

Проте, працівники колонії, які здійснюють прийом передач, за кожну посилку особі, яка відбуває покарання у Дрогобицькій виправній колонії №40, вимагають по 50 гривень. 

Якщо ж особа відмовляється заплатити 50 гривень – працівники колонії передачі не приймають.

 Згідно з ст.ст.107, 112 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право одержувати посилки, бандеролі, грошові перекази, передачі.

Число посилок, передач і бандеролей, що одержують засуджені не обмежується.

Зі змісту розділу Х правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2014 р. № 2186/5  слідує, що працівники виправної колонії, які приймають передачі зобов’язані поводитись ввічливо і ставитися з повагою до засуджених та їх родичів.

Проте в супереч вимогам закону, як стверджує п. Ковальська, працівники Дрогобицької виправної колонії №40 безпідставно вимагають з родичів засуджених по 50 гривень за кожну передачу.

Команда інформаційного агентства «Корупція Інфо» направила відповідне звернення до начальника управління Державної пенітенціарної служби у Львівській області (Дзюдзь Михайла Семеновича) з вимогою провести належну та об’єктивну перевірку дій працівників Дрогобицької виправної колонії №40 та притягнути винних осіб до відповідальності.

Команда інформаційного агентства «Корупція Інфо» пильно стежитиме за розвитком подій у даній ситуації, про що обов’язково буде повідомляти своїх читачів та громадськість.