Протягом майже двох років – з січня 2017-го по листопад 2018 року кількість українців, які отримували мінімальну зарплату чи менше, зменшилася з 3 до 1,5 млн осіб.

На 500 тис. стало більше тих, хто отримував до трьох мінімалок, на 1,1 млн – понад три мінімальні виплати.

"Зростання кількості осіб, які отримують зарплату від 10 тисяч гривень, відбулося не стільки за рахунок осіб в категорії "від 5 до 10 тисяч", скільки за рахунок працівників в категорії "до 5 тисяч гривень", – пояснює юрист Олександр Шемяткін.

Значно зросла кількість працівників, які отримували понад 3 мінімальні зарплати.

"Для однозначних висновків необхідно мати дані по динаміці зростання зарплати і числа штатних працівників в розрізі кожного підприємства. Такої статистики немає. Проте можна зробити висновок, що така картина є відображенням детінізації заробітних плат шляхом виведення їх частини з сірої зони", – наголошує експерт.

Вітчизняні роботодавці піднімають заробітні плати, щоб стримати відтік українських працівників за кордон.

"За рахунок зменшення єдиного соціального внеску відбулася певна детінізація зарплат. А щорічні надходження в бюджет від податків на доходи фізосіб постійно зростають швидше за інфляцію. Щоправда істотним залишається навантаження на фонд оплати праці. Тому детінізація спрацювала далеко не скрізь, а швидше за все, тільки на підприємствах з високою маржинальністю", – підсумовує Олександр Шемяткін.

Нагадаємо, з 1 січня 2019-го мінімальна зарплата зросла до 4173 грн. У грудні торік цей показник дорівнював 3723 грн. У січні 2018-го мінімальна зарплата зросла з 3200 до 3723 грн. Це на 16,3% більше, ніж було раніше. Попереднє підвищення з 1600 до 3200 грн відбулося у січні 2017 року.