5 хвилин тому! Зеркаль розбила – не залишила шансів. Одразу після слів Меркель. Це таки сталось!

«Угода» між США та Німеччиною – це рамкова домовленість. Добра новина в тому, що її ще можна і треба наповнити важливим для України змістом, ропзовідає Лана Зеркаль, далі в оригіаналі:

Ми говорили про це та про ризики енергетичній безпеці зі спецпосланцем США Дереком Шолле. Також говорили про те, що неправильно планувати відповідь Росії, “якщо” вона застосує газ як зброю. Вона вже це робить, і газ, і “Північний потік”, і газосховища в ЄС вже є зброєю. І ми вже зараз повинні зруйнувати монополію Газпрому, щоб вся Європа зітхнула спокійно.

Можливості для цього все ще є.

Раніше Лана Зеркаль зазначала і попереджала:

В України є два сценарії розвитку ситуації в тому разі, якщо “Північний потік-2” запуститься. Один із них передбачає повну відсутність транзиту і втрати мільярдів доларів доходів.

Перший із них – повна втрата транзиту через Україну з примарними перспективами оскаржити його в міжнародному арбітражі.

“Другий сценарій – домовленість із РФ про те, що вона буде користуватися “Північним потоком” і їй не будуть перешкоджати в цьому, а вона гарантує нам поставки газу за певними цінами, які будуть називатися “хаб мінус”. Але ніхто з нас ніколи не буде знати, за скільки цей газ дійсно кому продається і хто з цього отримує вигоду. Тож, ми знову йдемо в обійми російської політики, пов’язаної з газом як інструментом”, – сказала Зеркаль.

Відповідаючи на запитання, що буде означати підписання Україною угоди про закупівлю газу, наприклад, у Туркменістані, Лана Зеркаль сказала: “Це буде означати, що “тумбочка”, в якій лежать російські гроші, і російська улюблена гра підсаджування українських політиків на газові гроші знову працює”.

Також Лана підкреслила:

Допоки існують умови, за яких «Газпром» і РФ можуть використовувати газ як політичну зброю, вони будуть це робити. Тому найкраще рішення: спільно домогтися застосовування всіх правил європейського законодавства і до ПП2, і до самого «Газпрому».

Наголосимо, проєкт “Північний потік-2” оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує “Газпром” в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов’язання профінансувати “Північний потік-2” сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. “Газпром” надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Тим не менше, Будівництво газопроводу “Північний потік – 2” майже завершено, тому зупинити його вже неможливо.

Про це сказав сам президент США Джо Байден увечері 21 липня.

Американський лідер визнав, що проєкт завершено на 99%. Ідея про розмову або дії щодо його зупинення була неможлива, сказав Байден.

Водночас він зазначив, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель працює над відповіддю Берліна, якщо РФ захоче цим газопроводом навмисно нашкодити Україні або іншим країнам.