Частина вікон  НВК № 21 «Колегіум» вже роки закрита від сонячного світла через незаконну будову, яку наразі відповідальні служби не знають чи не хочуть привести до першопочаткового вигляду

П’ятиповерховий офісний центр у Рівному на Шевченка, 105, зведений протизаконно, майже готовий, а справа щодо приведення будівлі до початкового стану зупинилася через чиновницьку халатність, – повідомляє Четверта влада.

ЯК ЗРУЙНОВАНА ХАТИНКА З БЕЗХАТЬКАМИ ПЕРЕТВОРИЛАСЯ НА ОФІСНИЙ ЦЕНТР

Протягом шести років школярі НВК № 21 «Колегіум», що на Шевченка,103, потребують допомоги та уваги рівненської влади. Частина вікон навчального закладу закриті від сонячного світла, оскільки в декількох метрах від школи незаконно збудували п’ятиповерховий торговий центр. Там, де могла б розташуватися клумба з гарними квітами або майданчик для активної гри, височіє величезна споруда.

Усе почалося у 2009 році, коли до директора «Колегіуму» Петра Куделі прийшла жінка, що представилась Аллою Завізною і заявила, що є законною власницею сусідньої земельної ділянки та напівзруйнованого будинку. Запитала, чи не буде проти адміністрація школи, якщо вона збудує півтораповерховий житловий будиночок мансардного типу. На що отримала позитивну відповідь. За словами директора навчального закладу, до забудови на цьому місці знаходилась напіврозвалена хатина, яку облюбували безхатьки.

Перше занепокоєння у Петра Івановича з`явилося у липні 2009 року.

– Учні склали ДПА (державну підсумкову атестацію), і десь у той самий час приїхали будівельники і почали закладати фундамент, – пригадує Петро Куделя. – Розуміюсь на будівництві. Тому одразу побачив, що щось не так, оскільки такий фундамент не потрібний для маленького будиночка мансардного типу.

Через деякий час запланований будинок площею 60 м2 перетворився у торговий центр площею 168 м2 з фактично п`ятьма поверхами, що закриває майже половину фасаду школи.

ВИКОНАВЧА СЛУЖБА НЕ ЗНОСИТИМЕ БУДІВЛІ, БО НЕ ЗНАЄ, ЯК ЦЕ РОБИТИ

Ще в грудні 2010 року Рівненський міський суд підтримав звернення Рівненського міськвиконкому і зобов`язав тодішню власницю будівлі Аллу Завізну «привести будівництво об`єкту на вул. Шевченка, 105 в м. Рівне у відповідність до затвердженого проекту управлінням містобудування та архітектури, зокрема шляхом знесення габаритних розмірів будівлі з 21 м. х 8 м. до 9,3 м. х 6,5 м. та по висоті, зменшивши граничну висоту будівлі до зазначеної в містобудівних умовах і обмеженнях №41, виданих управлінням містобудування і архітектури».

Тож будівлю мали привести до такого вигляду:

Р 2

Це ж рішення у жовтні 2011 року залишив без змін Львівський апеляційний адміністративний суд. У грудні 2013 року Вищий адмінсуд залишив касаційну скаргу Алли Завізної без задоволення, підтведивши легітимність рішень судів попередніх інстанцій.

Р 3

Ця ухвала суду начебто мала поставити крапку у цій справі. Але ухвала винесена 5 грудня 2013 року, а нині квітень 2015 року. Що весь цей час робила виконавча служба? Чому рішення рівненського міського суду не виконано досі?

Як пояснює в.о.начальника Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Василь Харчук – протягом цього часу – ще після ухвали апеляційного суду – виконавці намагалися виконати рішення суду. Але вони не знали, як саме це зробити.

НІБИТО АРЕШТОВАНЕ МАЙНО НІБИТО ВЛАСНИЦІ ОФІСНОГО ЦЕНТРУ

Міський голова Рівного Володимир Хомко нещодавно прозвітувався:

– Накінець справа зрушилась в позитивному напрямку. Є абсолютно адекватне рішення виконавчої служби і порушена кримінальна справа. Тому у мене є впевненість, що ця справа буде доведена до логічного завершення, про що ми додатково повідомимо громадськість міста.

Також відділ інформаційно-аналітичного забезпечення Рівнеради, поруч з цією цитатою міського голови, поширив копію постанови про поновлення виконавчого провадження, відкритого за цією справою.

Цим провадженням зобов`язують Аллу Завізну привести будівництво до того вигляду, на який є дозвіл. Іншою постановою накладають арешт на усе майно цієї ж Алли Завізної, але лише в межах 850 гривень штрафу за невиконання рішення суду.

Р 5

Р 6

Хоч штраф порівняно з правопорушенням і дрібний, але це, як виявляється – не найбільша проблема.

Як з`ясувала ЧЕТВЕРТА ВЛАДА за допомогою Єдиного реєстру речових прав, з 24 липня 2012 року власницею будівлі стала Мирослава Мишкевич. А власницею земельної ділянки наразі є ТОВ «Валіон-105» засновниця якого – Юлія Мартинчук.

Р 7

Р 8

У Рівнераді стверджують, що під час подання судового позову до Алли Завізної представник виконкому подав клопотання про заборону відчудження майна відповідачки.

Начальник Юридичного відділу Рівнеради Світлана Корнійчук каже, що клопотання суд задовольнив, і жодних інших звернень із суду чи інших інстанцій з цього приводу Рівнерада не отримувала. Тож, на її думку, Рівнерада зробила в цьому плані, все, що від неї вимагалося.

Тобто, згідно з цим клопотанням, майно мало досі залишатися у власності Алли Завізної. Однак, як йдеться в Єдиному реєстрі речових прав, 5 липня 2012 року суддя Рівненського міського суду Оксана Крижова прийняла рішення, згідно з яким право власності на будинок перейшло до Мирослави Мишкевич.

В Єдиному реєстрі судових рішень, згідно з законом «Про доступ до судових рішень», ще з 2007 року повинні були постійно вноситися усі рішення місцевих судів. Однак наразі рішення, згідно з яким у будівлі, що загороджує шкільні вікна, змінився власник, в реєстрі відсутнє.

Помічниця судді Оксани Крижової каже, що нічим допомогти не може, бо, мовляв, рішення уже в архіві.

 

ДВА КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ІНІЦІАТОРІВ БУДІВНИЦТВА НА ШЕВЧЕНКА, 105

Як з`ясувала ЧЕТВЕРТА ВЛАДА, вже після рішення Вищого адмінсуду, у жовтні 2014 року новий власник ділянки на Шевченка, 105, ТОВ «Валіон-105» звернулося до інспекції ДАБК (Державного архітектурно-будівельного контролю) в Рівненській області із проханням зареєструвати декларацію реконструкції житлового будинку з офісними приміщеннями за тією ж адресою Шевченка, 105. Декларацію зареєстрували і об’єкт не перевірили. Отже, новий власник незаконної споруди продовжив будуватися.

???????????????????????????????

Як зазначив в.о. начальника інспекції ДАБК в Рівненській області Олександр Ніколайчук, перевірку під час реєстрації декларації цей об`єкт не проходив, оскільки до них кожного дня надходять близь 80-ти декларацій і перевіряють вони такі об’єкти рідко. Однак наразі декларацію визнали нечинною.

в.о.начальника інспекції ДАБК в Рівненській області Олександр Ніколайчук каже, що декларацію про початок будівельних робіт наразі скасували. Фото з архіву

 

в.о.начальника інспекції ДАБК в Рівненській області Олександр Ніколайчук каже, що декларацію про початок будівельних робіт наразі скасували. Фото з архіву

 

– До нас у лютому звернулись Левицький і Осадчий, які в декларації зазначені: Осадчий – головний інженер проекту; Левицький – як інженер, що здійснює технічний нагляд, – додає Олександр Ніколайчук. – Вони повідомили про те, що не здійснюють ніяких робіт на цьому об’єкті. Враховуючи це, управлінням було направлено лист замовнику ТОВ «Валіон-105» про недостовірні дані. Замовник не прореагував. Наказом 15.02.2015 цю декларацію скасовано. Тож, вона втратила чинність, стала недійсною. Подали дані до УМВС про внесення даних у досудове розслідування.

НЕ РУЙНУВАТИ, А ЗМУСИТИ ДОРОГО ЗАПЛАТИТИ ЗА ПОРУШЕННЯ, – ЕКС-ГОЛОВА РІВНЕНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

На думку ж екс-голови Асоціації працівників будівельної галузі в Рівненській області (який наразі стажується на посаду начальника інспекції ДАБК) Ігоря Мічуди, винними у цій вакханалії є саме інспекція ДАБК, яка надала дозвіл на реконструкцію без містобудівних умов, та міський голова, який не відстежив, що в будівлі з`явився новий власник, і тепер справу можуть послати на нове коло судових рішень.

Екс-голова Асоціації працівників будівельної галузі в Рівненській області Ігор Мічуда

 

Екс-голова Асоціації працівників будівельної галузі в Рівненській області Ігор Мічуда

 

– Це новий суд, це нове провадження, це нове затягування і це вже однозначно питання нового мера, – каже Ігор Мічуда. – Як вийти із ситуації? Викликаються забудовники, викликаються вчителі, викликаються представники громадськості і кажуть, яким чином це робимо. А забудовники кажуть, враховуючи те, що ми вже зробили і далі будемо довго і нудно судитись і ви ніколи нічого не виграєте, то давайте ми в цій школі зробимо спортзал, який міська рада ніколи не зробить, і, можливо, це врятує всіх на даний момент, щоб закрити питання. А взагалі це зона Ж-1, малоповерхова житлова забудова. Там була будівля приватна і все. А взагалі це питання до інспекції ДАБК, бо та людина, яка дала декларацію мусить була вже бути звільнена до цієї пори. Адже на добудову не було видано містобудівних умов та обмежень архітектури. Відповідно якщо люди в інспекції це приймають, вони, очевидно, взяли хабар. Мусить бути відкрите кримінальне провадження і ця людина однозначно має бути звільнена.

В.о. начальника інспекції ДАБК в Рівненській області Олександр Ніколайчук так пояснює, чому зареєстрували декларацію без містобудівних умов та обмежень:

– Замовник послався на пункт, згідно якого містобудівні умови не потрібні, бо це мала бути лише реконструкція. Але оскільки надбудова міняє конфігурацію, містобудівні умови потрібні. За повноту і достовірність даних, внесених у цю декларацію, відповідає замовник. Ми звернулись до Києва, що провести перевірку об’єкта. За законом України на сьогодні ми не можемо зайти на об’єкт, бо потрібна згода Кабінету Міністрів. До червня місяця нам заборонено робити перевірки юридичних та фізичних осіб.

 

ХАТА ВЖЕ НЕ МОЯ, – ВЛАСНИЦЯ БУДІВЛІ

Нетривалий пошук у соціальних мережах виявив, що Мирослава Мишкевич, яка зазначена в у Єдиному реєстрі речових прав як власниця будівлі за адресою Шевченка, 105, займається нарощуванням волосся за цією ж адресою.

Скріншот зі сторінки Мирослави Мишкевич Вконтактє

 

Скріншот зі сторінки Мирослави Мишкевич Вконтактє

 

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до Мирослави Мишкевич з проханням розповісти, як вона долучатиметься до виконання рішення суду щодо приведення будівлі до того стану, на який було дано першопочатковий дозвіл. Пані Мирослава, попри наявність її імені в реєстрі прав на цю будівлю, каже, що не є її власницею.

– Я не є власницею уже давно.

– Але були власницею? Коли перестали нею бути?

– Я вибачаюсь, але не буду відповідати на ваші питання, бо ніякого відношення до цього я не маю.

Мирослава Мишкевич також каже, що не знає керівницю ТОВ «Вавілон-105» (цьому підприємству, згідно реєстру речових прав, належить земельна ділянка  на Шевченка, 105, та яке реєструвало декларацію про початок будівеьних робіт за цією адресою – ред.) Юлію Мартинчук.

На самому ж підприємстві ТОВ «Вавілон-105» відмовилися пояснити свої наміри щодо долі будівлі, бо керівництва наразі немає на робочому місці. ЧЕТВЕРТА ВЛАДА спробує сконтактувати з ними з цього ж приводу пізніше.

Четверта влада