Росія найближчим часом поверне Україні захоплені біля Керченської протоки військові кораблі. За суднами “Бердянськ”, “Нікополь” та “Яни Капу” вже відправили спецтехніку. ФСБ РФ переконує, що передача відбудеться 18 листопада.

Так зване прикордонне управління ФСБ Росії в окупованому Криму повідомило “Интерфаксу”, що три кораблі повернуть Україні не сьогодні, а завтра – 18 листопада.

Напередодні радник президента України Андрій Єрмак підтвердив, що військові кораблі скоро повернуться в Україну. Проте, конкретну дату він не назвав.

Відомо, що українські військові кораблі вже покинули окуповану Керч і вийшли у Чорне море. Їх супроводжують кораблі російських прикордонників.

Україна відправила по них буксири “Титан”, Гайдамаки” та пошуково-рятувальний корабель “Сапфір”. Вони підпливли до південного узбережжя окупованого Криму.

Найімовірніше, саме в районі кримського мису Тарханкуті у відкритому морі і відбудеться передача кораблів.

Росія також провела ремонтні роботи на українських суден після обстрілу та річного полону.

Під час захоплення катер “Бердянськ” отримав пошкодження, а буксир “Яни Капу” постраждав ще до захоплення, після того як був протаранений російським сторожовим кораблем.

Що треба знати про повернення захоплених кораблів?

Росія повинна була віддати Україні захоплені судна ще у травні. Саме тоді Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити 24 полонених українських моряків і захоплені судна “Бердянськ”, “Нікополь” та “Яни Капу”. Проте цього так і не відбулося.

7 вересня РФ та Україна провели обмін утримуваними, під час якого на Батьківщину повернулися 24 військовополонені моряки
. Проте кораблі країна-агресор не віддала.

16 листопада росЗМІ повідомили, що РФ поверне Україні
захоплені військові кораблі до проведення саміту в нормандському форматі, який пройде 9 грудня. Проте, країна агресора не збирається повертати особисту зброю українських моряків, рації та частину суднових документів.