Побутовим споживачам нікуди ходити не треба: нова ціна діятиме автоматично

В “Нафтогазі” розрахували січневу ціну на газ за новою методикою уряду. Вона склала 4,65 грн за кубометр (без ПДВ, націнки газсбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Оптова січнева ціна на 25% менша, ніж рік тому. Ця ціна діятиме замість квартальної гарантованої ціни, а також раніше затвердженої місячної ціни на січень (5,5 грн за куб. м). Таку заяву зробив голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

“Разом з урядом ми розробили рішення, оптова ціна на січень знижується до 4,65 грн за кубометр газу. Це на 25% нижче, ніж в січні минулого року і на 15% нижче, ніж планувалося на січень 2020 у грудні 2019 року. Нова методика розрахунку ціни газу для захищених споживачів тепер враховує результати торгів на найбільшій європейській біржі TTF”, – повідомив Коболєв.

За його словами, цей механізм діятиме до кінця опалювального сезону – замість квартальної гарантованої ціни і раніше затвердженої місячної ціни на січень.

Фінальна роздрібна ціна складе 5,87 грн за кубометр (з ПДВ, транспортуванням та націнкою газсбутів). Ціна не включає плату за розподіл, яку облгази надсилають окремо. У січні 2019 року роздрібна ціна (включаючи розподіл) була 8,55 грн за куб.

” Побутовим споживачам нікуди ходити і нічого змінювати не треба: нова ціна діятиме для вас автоматично”, – розповів Коболєв.

Він назвав причини, завдяки яким вдалося знизити ціни на газ.

“Європа весь минулий рік готувалася до газової кризи через можливе припинення транзиту територією України. В очікуванні гіршого європейці закачали рекордні запаси газу в свої сховища. Але кризи не сталося. Транзитний контракт був підписаний. До того ж, аномально тепла зима сприяла зниженню ціни. Тому замість зимового підвищення сталося зменшення вартості газу. Все це дозволило переглянути січневу ціну на газ для населення”, – пояснив топ-менеджер “Нафтогазу”.