4483538

Вісім колишніх високопоставлених дипломатів та військових США опублікували звіт, у якому закликали уряд США і керівництво НАТО надати Україні підтримку, у тому числі у вигляді летальної зброї, передає Корупція.Інфо

Документ отримав назву "Зберігаючи українську незалежність, даючи опір російській агресії: що США і НАТО повинні робити".

У ньому, пропонуються три основні рекомендації: керівництво США повинно надати суттєві кошти для підвищення оборонних можливостей України, забезпечивши військову підтримку на 1 мільярд доларів цьому році і ще на один – у два наступні.

Друге – уряд США повинен змінити свою політику і почати надавати Україні летальну зброю, і третє – уряд США повинен спонукати інші країни НАТО також надавати військову підтримку Україні.

Зокрема, рекомендується посилити оборонну здатність України, надавши їй контрбатарейні радіолокаційні системи для визначення місць запуску дальнобійних ракет і артилерійських ударів; безпілотники, засоби протидії ворожим безпілотникам, засоби конфіденційного зв'язку, броньовані машини і медичне обладнання.

Крім того, підтримка повинна включати в себе і летальні оборонні можливості, зокрема легкі протитанкові ракети.

Автори звернення закликають адміністрацію Барака Обами і уряди країн НАТО діяти швидко і виконати вищевказані рекомендації.

"Президент Путін, можливо, надіється добитися слави через відновлення, через залякування і силу, домінування Росії над сусідами. Але мирний світ вимагає протистояння цьому за допомогою рішучих дій", – заявили вони.

Серед підписантів документу є колишні посли США в Україні Стівен Пайфер і Джон Гербст, колишній верховний головнокомандуючий у Європі адмірал Джеймс Ставрідіс та інші.