корупцыя.ынфо продукти вартість

Стрибки валютного курсу (у лютому долар подорожчав з 16 до 40 грн, потім, до середини березня відкотився до 23-25 грн) серйозно позначилися на цінах в магазинах, причому подорожчала як імпортна їжа, так і вітчизняна.

Для людей є незрозумілим, чому коли долар підіймався у вартості – ціни на продукти росли, а коли ж опускався – геть не змінювалися. Тобто завищена планка максимального зменшення гривні призвела до високої вартості буквально всього навіть при нормальному (відносно) курсу долара.
На думку експертів, для цього є як об'єктивні причини (за імпорт платять валютою), так і суб'єктивні – ажіотажне зростання попиту на товари тривалого зберігання (борошно, цукор, крупи, соняшникову олію) підігрів бажання як оптових, так і роздрібних торговців заробити, спекулятивно задерши ціни, – пише «Сегодня».

ХТО ВИНЕН

Супермаркети подорожчання пояснюють традиційно: імпорт став дорожчим через дорогий долар, а українські товари – через підвищення закупівельних цін.

"Коли долар кожен день додавав по 2-3 гривні, імпортери закладали курс до 45 грн/$. Ми тоді серйозно обмежили закупівлі, але частина товару, насамперед делікатеси, була придбана за високим курсом. А тепер ми змушені чекати, поки це все продасться", – пояснює топ-менеджер відомої мережі супермаркетів В'ячеслав Молчанов.

Втім, моніторинг "Сегодня" показав, що іноді магазини все ж маніпулюють і накручують ціни: так, шпроти з Прибалтики, вироблені, відповідно до маркування, 11 місяців тому, в лютому коштували 35 грн за баночку, а зараз – 47 грн. Таких прикладів чимало, тому Антимонопольний комітет України вже порекомендував 210 магазинам знизити ціни на хліб, борошно, крупи, цукор і молоко.

ЕКСПЕРТИ

На думку аналітика консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, якщо курс долара стабілізується, ціни на продукти знизяться в середньому на 10-15.

"На швидкопсувний імпорт (фрукти, овочі, рибу) ціни скоро впадуть пропорційно долару. А делікатеси і консерви навряд чи подешевшають, оскільки довго зберігаються. Українське, насамперед крупи і соняшникова олія, які розмели на хвилі паніки, ще довго будуть дорогими. Також будуть потроху дорожчати курка і свинина – через зростання цін на корми. А ось овочі до літа поступово почнуть дешевшати, оскільки з'явиться новий врожай".

Джерело: Корупція.інфо