Буде референдум! Просто зараз – Разумков випалив, злив всі плани. Важливе питання – вивести!

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що всеукраїнський референдум, закон про який сьогодні був прийнятий парламентом, зможуть провести не раніше, ніж у 2022 році.

За його словами в ефірі телеканалу “112 Україна”, заважає цьому законодавчий і фінансове питання. Разумков зазначив, що на проведення референдуму потрібно витратити два мільярди гривень.

“Тому що він (закон про референдум. – Ред.) передбачав фактично можливість проведення референдуму, починаючи з 2022 року. І сьогодні є обмеження і фінансові. Ви розумієте, що ми знаходимося в режимі ковіду, в режимі досить серйозної економії коштів бюджетних”, – сказав він.

Разумков підкреслив, що в разі проведення референдуму, кошти будуть виділятися з резервного фонду держави.

“У законі передбачалося, що ці кошти повинні щорічно акумулюватися і зберігатися протягом року, і лише першого грудня кудись перерозподілятися. Але вибачте, два мільярди – це досить серйозна цифра для того, щоб дозволяти державі зберігати їх 11 місяців, а в 12 -му місяці незрозуміло, куди їх відправляти “, – пояснив спікер.

Він додав, що питання, чи будуть продавати землю іноземцям, чи ні, буде виноситися на референдум також в 2022 році.

Також Дмитро Разумков у прямому ефірі звернув увагу на те, що виведення економічних питань з повноважень силових органів суттєво зменшить корупційну складову в їхній роботі.

Позбавлення силових органів повноважень розслідувати економічні злочини сприятиме зменшенню корупційної складової у їхній діяльності. 

«Це правильна річ – коли ми забираємо економічні функції у всіх силових відомств і зводимо їх в одну організацію», – сказав Голова Парламенту.

За його словами, Верховна Рада може вже на поточному пленарному тижні розглянути законопроект, який передбачає передачу повноважень з розслідування економічних злочинів від силових органів до бюро економічної безпеки.

«Коли ти забираєш в силовиків питання економіки, ти так само прибираєш великий об’єм корупційної складової», – наголосив Дмитро Разумков. Він також додав, що не можна узагальнювати, але є «досить багато людей, які ще не усвідомили, що заробляти на державі точно не можна».

Окрім того, Голова Парламенту зазначив, що попередньо в четвер очікується розгляд законопроекту, який передбачає реформування Служби безпеки України.