Будуть компенсовувати! Українці не чекали – важливе рішення по тарифу, в уряді відзвітували. Цього чекали давно

Кабмін планує виділити 1,4 мільярда гривень з бюджету на виплату компенсацій на оплату електроенергії, спожиту в першому кварталі 2021 року в зв’язку зі скасуванням пільгових тарифів.

Про це йдеться в проекті постанови, підготовленому Мінсоцполітики.

Згідно з документом, кошти спрямують Мінсоцполітики на виплати компенсацій таким категоріям споживачів (крім тих, хто отримує субсидію):

  • які проживають в житлових будинках (у тому числі в будинках готельного типу, гуртожитках і квартирах), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) і за станом на 31 грудня 2020 року мали право на знижену ціну;
  • які проживають в багатоквартирних і не газифікованих будинках, в яких відсутнє або не функціонує центральне опалення (в тому числі в сільській місцевості);
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

“Компенсація надається для покриття різниці вартості спожитої електроенергії, яка виникла в результаті скасування знижених тарифів і застосування фіксованої ціни для побутових споживачів”, – йдеться в проекті постанови.

Відзначимо, раніше ми писали про те, що люди, які встановили собі електроопалення, отримають монетизовану компенсацію від держави в зв’язку з ростом ціни на електроенергію з 1 січня.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Міністерство соціальної політики разом з Міністерством енергетики вже розробило відповідне рішення. Ми зараз завершуємо його обговорення і приймемо найближчим часом”, – розповів Прем’єр-міністр.

Раніше Шмигаль зазначив, що в січні, через підвищення тарифів, виростуть і розміри субсидій. На даний момент субсидії в Україні отримують 3,1 млн домогосподарств. Середній їх розмір становить 1600 гривень.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп / кВт-година для населення на перші 100 кВт і встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн / кВт-год.