Через банкрутство ДП львівські шахтарі можуть не отримати зарплати

Банкрутство державного підприємства «Вугілля України» може тривати не один рік і вкрай заплутує ситуацію з вугіллям, добутим шахтарями ДП «Львіввугілля», які навряд чи зможуть в найближчій перспективі отримати за нього кошти від держпідприємства, що є його власником.

Нагадаємо, 12 червня, представники ДП «Львіввугілля» зустрілися в Києві з керівництвом енергохолдингу ДТЕК, який раніше купляв вугілля львівських шахтарів для своїх електростанцій, проте у 2015 році не купляє його, оскільки до цього часу не укладена відповідна  угода між ДТЕК та ДП «Вугілля України».

Понад 200 тис. т вугілля марки «Г», яке видобули у 2015 році львівські шахтарі, зберігаються на складах Бурштинської та Добротвірської ТЕС.

Як виявилось в ході зустрічі шахтарів з керівництвом «ДТЕК Енерго» за участі представника ДП «Вугілля України», з грудня 2014 року державна компанія відмовляється укласти відповідну угоду і не відповідає на комерційні пропозиції, що надходять на її адресу від ДТЕК.

Шахтарі Львівщини, які спочатку збиралися звинувачувати ДТЕК у заборгованості, дізналися, що енергохолдинг повністю розрахувався за минулорічні поставки вугілля, перерахувавши кошти на рахунки  ДП «Вугілля України». Що буде далі з вугіллям, видобутим у 2015 році – не зрозуміло.

«Усе вугілля лежить в ДТЕК на консервації, виходить, не зрозуміло, хто тепер буде висувати нам умови і платити за нього», –  заначив лідер профспілкової організації НПГУ ДП «Львіввугілля» Віталій Оніжук. 

Директор з комерційної діяльності «ДТЕК Енерго» Віталій Бутенко пояснив присутнім на зустрічі шахтарям та представникові їх інтересів у Верховній раді України народному депутату Олегу Мусію («Блок Петра Порошенка»), що компанія не має наміру заробляти на зберіганні вугілля, добутого львівськими шахтарями, і готова в будь-який момент повернути його ДП «Вугілля України». Але рішення про те, що робити з цим вугіллям, має прийняти держава, а саме міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Між тим, Олег Мусій взяв на себе зобов’язання поставити це питання перед міністром на найближчій зустрічі і спробувати розв’язати його, щоб не постраждали інтереси шахтарів.