Чи може НАБУ ефективно боротися з суддями-хабарниками?

У програмі журналістських розслідувань «Наші гроші. Досудилися» – до реформи суддівська недоторканість була тотальною. Навіть якщо суддю ловили на місці злочину, його не можна було затримати. У нього могли тільки вилучити «банку з доларами», повідомляє Корупція Інфо

А далі – «Ваша честь, Ви тільки нікуди не тікайте. Ми за вами ще повернемося». І лише після цього наставала непередбачувана процедура зняття суддівської недоторканності Верховною Радою. Зазвичай, щоб прийняти відповідне рішення, парламент збирався значно довше, ніж суддя збирав речі для втечі. Миколі Чаусу, для прикладу, Верховна Рада дала на збори місяць.

Тепер ж дещо змінилося: судова реформа дещо обмежила суддівський імунітет і суддю можна легко затримати. Та затримати суддю без жодної згоди можна лише в тому випадку, якщо його викрито на гарячому, тобто на місці злочину. Та й після затримання необов’язково послідує арешт.

Суддя з Дніпра Вадим Галічий був викритий Антикорупційним бюро з 10 тисячами доларів. Перший суддя, затриманий після реформи. Та затриманим він був лише добу. Де перебуває зараз – невідомо.