Чому Україна залишається найбільш корумпованою країною Європи

Бізнесмени змушені віддавати хабарникам приблизно 14% від вартості угод

З приходом нової влади проблема боротьби з корупцією стала однією з найактуальніших в країні. Бізнес і суспільство, втомлені від численних поборів, намагалися дати рішучу відсіч представникам владних структур, які вимагали хабарі за вирішення будь-яких питань, починаючи від влаштування дитини в дитсадок і закінчуючи укладанням міжнародного контракту.

Але, судячи з усього, поки боротьбу з корупцією ми поки програємо.

За результатами Індексу сприйняття корупції 2014 від Transparency International Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав. З 100 можливих балів, що означають повну відсутність корупції, наша країна отримала лише 26 балів, посівши 142 місце з 175 позицій. І в черговий раз опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморські острови.

"Незважаючи на" зміна фасаду ", Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно прийняті закони поки не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі", – підкреслюють в Transparency International.

 

За 10 місяців цього року зареєстровано 1586 кримінальних правопорушень за статтею 368 КК "отримання хабара" і 392 – за статтею 369 КК "пропозицію хабара".

Для порівняння за аналогічний період минулого року було зареєстровано 1767 і 337 кримінальних правопорушень відповідно. Враховуючи, що цього року статистика ведеться без урахування Криму, і немає повної інформації про те, що відбувається Донецькій і Луганській областях, можна констатувати, що рівень хабарництва в нашій країні не зменшився.

Ситуація в Україні по хабарництва, на жаль, кардинально не змінилася. Хоча, звичайно, для справедливості варто зазначити, що після революції Переваги з'явилося більше людей, які принципово не дають хабарі за вирішення справ, але, загалом, над подоланням корупції ще потрібно дуже багато працювати, і міняти не тільки систему, а й менталітет українців ", – заявив голова громадської організації" Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів "Сергій Гула.

Дійсно, більшість наших співгромадян не бачать нічого поганого в тому, щоб дати гроші за вирішення якогось питання.

"Серед найбільш корумпованих галузей пальму першості тримають сфера адміністративних послуг та ДАІ. Там хабарництво зашкалює", – говорить пан Гула.

Цікаве дослідження провела компанія Ernst & Young (EY). Аудитори опитали більш ніж 2,7 тис. Керівників компаній з 59 країн світу, і майже 40% з опитаних респондентів вважають, що хабарництво і корупція – звичне явище.

В Україні цей показник ще вищий. "На питання:" Чи вважаєте ви, що хабарництво і корупція мають широке поширення у вашій країні? ", Ствердно відповіли майже 60% респондентів в нашій країні", – розповів старший менеджер, керівник практики з надання послуг у галузі розслідування шахрайства та сприяння у спірних ситуаціях EY в Україні Олексій Тякін.

Більш того, 12% українських підприємців зізналися, що стикалися з вимогою дати хабар для вирішення питань бізнесу (для всього світу цей показник – 7%).

Чим більша компанія, тим частіше їй доводиться давати хабарі іноземним посадовим особам – до такого висновку дійшли представники Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в дослідженні стану корупції в міжнародному бізнесі.

Експерти проаналізували більше 400 гучних корупційних справ за останні 15 років, і прийшли до висновку, що суми незаконних виплат по кожній угоді становили в середньому близько $ 14 млн., Що становить приблизно 14% від вартості угод. У двох з трьох випадків основною метою хабара було одержання доступу до держзамовленням, в 12% випадків метою підкупу було полегшення митних процедур.

При цьому, як наголошується в дослідженні, це лише верхівка айсберга, а насправді випадків хабарництва набагато більше. Компанії найчастіше дають хабарі, щоб виграти тендер або іншим чином зав'язати стосунки з держкорпораціями.

Щоб в Україні відбулися реальні зміни, необхідно нарешті запустити роботу нових антикорупційних органів, розкрити даних державних реєстрів, перш за все, реєстру нерухомості та земельного кадастру.

Не завадять і регулярні перевірки співвідношення витрат і доходів держслужбовців і чиновників. У такому випадку, наприклад, співробітнику митниці доведеться пояснювати правоохоронцям, як він примудрився за скромну зарплату, побудувати собі і родичам вдома, відправити дітей вчитися за кордон і так далі.

 

новини про Львів

 

 

за матеріалами: ДС