Дебати Синютки і Садового: Парасюк жорстко розкритикував виступ соратника Порошенка. “Не можна вірити!”

У ефірі Суспільне Львів відбулися дебати між Андрієм Садовим та Олегом Синюткою. Політики кандидують на посаду голови Львівської ОТГ. 22 листопада відбудеться другий тур виборів.

Після першого туру виборів Андрій Садовий отримав 39, 96% голосів виборців. Олег Синютка – 31,03%. Андрій Садовий очолює місто із 2006 року. Олег Синютка є народним депутатом України, був головою Львівської облдержадміністрації. До цього працював заступником Андрія Садового. У 2007-2014 роках працював першим заступником Львівського міського голови.

На початку зустрічі відбулося жеребкування. За його результатами Андрій Садовий витягнув номер один, а Олег Синютка номер два.

Далі кожен із кандидатів мав час на представлення. Програма складалася із 5 блоків. Вітання. Перший блок — про життя Львова 2020, другий — про COVID-19 та виклики для місцевої влади, третій — питання журналістів, далі — блок про громадський транспорт Львівської ОТГ, останній блок — “віч на віч”, це перехресні дебати. Кожен із учасників мав право поставити три запитання своєму опонентові.

Про життя Львова 2020

“Стрийська, Наукова, Кульпарківська, Княгині Ольги, Городоцька, Чорновола, Липинського, Мельника — це ті дороги, які я проходив. Жодна дорога за той час, коли я займався ними, не зимувала. Сьогодні Бандери розрита, Пекарська розрита, і вони зимуватимуть розриті”, — сказав Олег Синютка.

“Ви сьогодні згадували дуже багато про свої успіхи у Львові. Ну, вибачте, але у мене було дуже багато заступників, які працювали. Ви відповідали за економіку, тому не приписуйте собі чужих заслуг”, — сказав Андрій Садовий.

Обоє кандидатів обвинувачували один одного у незаконних забудовах. За словами Олега Синютки, дозволи на незаконну забудову надає місто. Андрій Садовий заперечує. За його словами, такі дозволи надає ДАБІ.

COVID-19 та виклики для місцевої влади

“Ми активно підсилюємо усі наші лікарні, тому що ми розуміємо, пандемія не закінчиться завтра. З іншої сторони — за які кошти ми це робимо, ми це робимо за кошти з місцевого бюджету. І ті ж самі підприємці, які нам помагають, сьогодні уряд їм виставляє умови закриватися”, — сказав Андрій Садовий.

“Люди сьогодні не мають можливості потрапити у лікарню. Я запропонував план по виходу із цієї ситуації. Перше — нам треба зберегти медиків, і, підписуючи контракт, треба виплачувати 40-80 тисяч санітарам, медсестрам і лікарям. Друге, негайно провести безкоштовне тестування. І третє, показати як використовується ковідний фонд”, — сказав Олег Синютка.

Запитання журналістів

Журналісти, присутні на дебатах:

Віктор Біщук — жірналіст ТРК “Перший Західний”;
Мар’яна П’єцух — журналістка Громадського телебачення;
Наталія Волосацька — кореспондентка “1+1”;
Олександра Губицька — редакторка сайту “Наші гроші. Львів”.

– Обоє кандидатів мали або мають стосунок до керівництва містом. У мене запитання чому за період із 2006 року до 2018 року, у іншиму випадку з 2007 до 2014 року попри нагальність, актуальність і необхідність не було нічого для створення сміттєпереробного заводу. Що ви будете робити конкретно, щоби збудувати цей завод. (Віктор Біщук, ТРК “Перший Західний”)

“Я не змінився, я так само, як і у 2017 році, вважаю, що сміттєпереробний завод треба побудувати за межами Львова. Ви запитаєте мене, а чому, будучи головою обласної адміністрації, ти не побудував завод. Справді, ті 300 мільйонів, які витрачало місто Львів, які невідомо куди дівалися. А сміття залишалося. Ми допомогли вивезти сміття”, — сказав Олег Синютка.

За словами Олега Синютки, сміттєпереробний завод будувати має повноваження лише міський голова Львова. Також він додав, що побудує завод через два роки.

“Тонна утилізації сміття до 2016 року вартувала приблизно 3 долари, а переробка — приблизно 40 доларів. Нас життя заставило, ця “сміттєва блокада” хотіла задавити Львів. Ми 3 роки працювали над проєктом, над дозволами, над погодженнями. Ми отримали 10 мільйонів грантту ЄС (Європейського союзи), 25 мільйонів живого фінансування. На сьогодні зроблені усі підготовчі роботи: мережі, комунікації, є станція компостування. Це все працює. За 24 місяці цей проєкт запрацює”, — каже Садовий.

За словами Андрія Садового, у Львові мають збудувати завод із переробки сміття за прикладом Відня і Кракова, де такі заводи розташовані у місті.

Журналістка “1+1” Наталка Волосацька запитала у кандидатів, скільки грошей вони витратили на виборчу кампанію. Ані Олег Синютка, ані Андрій Садовий не відповіли на це запитання.

Громадський транспорт у Львівській ОТГ

На запитання про громадський транспорт у Львові Андрій Садовий перерахував транспорт, який місто планує закупити та дороги, які у плані на ремонт.

“На сьогодні ми маємо в роботі дуже багато доріг: ми маємо зробити вулицю Ряшівську, і Суботівську з Рясне-2 на Левандівку і трамвайні колії завести по Миколайчука, по Замарстинівській. Це середнє кільце з Луганської, з’їзд на Городоцьку, з Липинсьткого з’їзд на Богданівську. Це все значно змінить ситуацію в місті, щоб траспорт був дійсно комфортним”, — сказав Андрій Садовий.

У відповідь Олег Синютка сказав, що транспортні проблеми Львова — удар по розвитку міста.

“Я думаю, що про транспортний колапс у місті Львові не говорять, його спостерігає кожна людина, яка виходить у місто. І цей транспортний колапс — це результат хаотичної забудови у місті Львові. І я переконаний, що цей дискомфорт львів’ян — це, і в тому числі, удар по розвитку міста Львова”, — сказав Олег Синютка.

До слова, дебати Синютки і Садового уже встиг прокоментувати екс-нардеп Володимир Парасюк.

“Господи, спаси Львів від Синютки, Порошенка і всієї іхньої корупційної швалі!

Як взагалі можна вірити тому, хто їздив по всій області і переконував мерів інших міст, щоб вони не брали сміття зі Львова, бо потрібно політично потопити Садового і його партію.

Земляки, будьте розумними! Дуже вас прошу!”, – написав екс-депутат.