БІЗНЕС-ХВАТКА ЯРЕМИ І КО: ОСНОВНОМУ ЗАРОБІТКУ ПРОКУРОРСТВО НЕ ЗАВАЖАЄ

В Інтернеті Anonymous виклали досить цікаве відео-розслідування, на якому є документальні підтвердження причетності верхівки ГПУ до корупційних схем. На ньому наведені факти хабарництва» Яреми і Ко, «віджимання» бізнесу, «дерибану» державних грошей і «приватизуровання» землі. Не порахували зайвим автори ролика викласти факти способу життя в стилі «лакшері» цих «слуг народу».


Прокурор – інвестор і прокурор – «дах». Іншим бути не дано


Як вже писала «Прокурорська правда», який нещодавно пішов у відставку перший заступник Яреми Микола Герасимюк володіє великим списком нерухомості за кордоном, зареєстрованим на його дружину Катерину. Заступник генпрокурора, маючи великий прокурорський досвід у послугах щодо рейдерського віджиму бізнесу, отримані гроші благополучно інвестував в економіку інших країн, налагоджуючи бізнес у Німеччині та Хорватії. Так, дружина Герасим'юка, діючи через свого представника Олега Засидковича купувала нерухомість в Хорватії, перший внесок за яку був близько 3 млн євро.

Враховуючи цей прокурорський «підробіток», він міг собі дозволити вивезти і не таку суму грошей з України.


У декларації ж Герасим'юк оприлюднив всього близько 180-ти тисяч гривень, з яких близько 25-ти тисяч гривень становить матеріальна допомога. З нерухомості задекларував прокурор тільки квартиру і гараж, з транспортних засобів – автомобіль BMW Х5 2010 року випуску, а також Peugeot 2003 року, належить сім'ї. Про вклади у банках і закордонної нерухомості подружжя – ні слова.


Як стало відомо з документів відео-розслідування, Герасим'юк і інший заступник Анатолій Даниленко заборонили проводити обшук у фігурантів, які проходять по справі незаконного відчуження земель р. в Києві. Мало того, виходячи з документів, прокуратура спільно з МВС активно «шиє справу» людині, який викрив розбазарювання земель в «Пущі-Водиці».


Так, підполковник міліції, екс-начальник відділу по боротьбі з легалізацією доходів, отриманих незаконним шляхом УБОЗ ГУМВС України, Єгор Бодров стверджує, що за свою принципову позицію щодо корупційних схем із землею, ГПУ і МВС його взяли в «розробку». Він зібрав компромат на вище керівництво ОЗУ ГПУ за фактами корупції, за що став жертвою кримінального переслідування ОЗУ СБУ, і був посаджений у СІЗО.


У листопаді минулого року офіцер Бодров направив заяву в Головне управління СБУ , а також звернення на ім'я Президента України,

в яких просить гарантії безпеки для себе і своєї сім'ї від посягань особистостей, які «зав'язані» в загальних корупційних схемах ГПУ і МВС України.


Справа в тому, що Бодров надавав істотну правову допомогу під час розслідування кримінального провадження № 120133110000001049 (яке перебуває у провадженні ГПУ) за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст 191, ч. 3 ст. 209, ч. ч. 1, 4 ст. 358, ч. 2 ст. 365 КК України, за фактами того, що протягом 2010-2013 років у Києві та Київській області місцевими чиновниками було організовано незаконне відчуження земель, з подальшою легалізацією близько 950 га земель. Ці землі перебували раніше в держвласності – були у постійному користуванні ДП «Пуща Водиця».


Єгором Бодровим, спільно з ГПУ і структурами ГУБОЗ МВС України був зібраний значний обсяг інформації про причетних до цього злочину. Серед них – екс-міністр аграрної політики та продовольства України Присяжнюк, його заступники, керівництво «Пущі Водиці», «чинуші» Київської ОДА та Києво-Святошинської райадміністрації, співробітники госземагентсва.


У вересні 2014-го були заплановані обшук у фігурантів цієї справи, однак, за заявою підполковника міліції, заступники генпрокурора Яреми – Герасим'юк і Даниленко заборонили їх проводити, а кримінальне провадження «під шумок» передали в інший відділ ГПУ, де, мовляв, розслідування ведеться лише формально. Все це підводить до думки, що фігуранти цієї справи, а також чинне керівництво ГПУ банально «порішали» все.


Бодров, зокрема, говорить, що ціна питання – 50 га земель, що дорівнює 5 млн доларів США, за яку оточення Яреми «почистили» кримінальне виробництво. ГПУ зроблено багато, щоб ці землі ніколи не стали знову власністю держави.


До речі, судячи з «хватки» і «апетитів» скандального заступника генпрокурора Даниленко, його декларація далека від реальності. Хоча з усіх інших підлеглих Віталія Яреми, у нього виявилося більше всіх майна. Даниленко задекларував близько 105 тисяч гривень особистого доходу і трохи більше 95-ти тисяч гривень доходу сім'ї. У його власності є 3 квартири, 2 земельні ділянки та 2 будинки. На членів сім'ї прокурора припадає аж 9 земельних ділянок, 5 квартир та 1 будинок. З транспортних засобів: Toyota, а у членів його сім'ї автомобілі Mitsubishi і Mercedes Benz. Чималий капітал є на рахунках у сімейства Даниленко – майже 2 мільйони гривень. Цікаво одне, чи може заступник Яреми пояснити походження всіх цих «пожитків», а також рекордні, як для простих людей, грошових сум?


До речі, синку прокурора Даниленко теж з підприємницькою хваткою. Так, вже до 30-ти років, будучи власником фірми «Солтанівка-Каскад», він обзавівся 140 га водоймищ, які за законом не могли бути передані у приватну власність. Але, все можна, коли тато – заступник Генерального прокурора.

При чому, це не єдине незаконне придбання родини Даниленко, оскільки в самому центрі Києва на Львівській площі збудований Торговий центр сім'ї заступник генпрокурора, який входить в десятку найбільш скандальних забудов у столиці.


«Чесного» прокурора можна дізнатися по очах… За сумними, голодними очима


Ще більш плачевна ситуація в декларації про доходи Володимира Орлова, нещодавно призначеного заступником начальника Головного управління процесуального керівництва і нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією у сфері транспорту та в кримінальних провадженнях слідчих органів. Ще зовсім недавно він був у «топ -3 кандидатів» на«сміттєву люстрацію», але ж все ні по чому, коли твій друг – Генпрокурор.


У декларації про доходи Орлова за 2013 рік значиться цифра трохи більше 40 тисяч гривень. По ній він – абсолютно без «гнізда», адже власного нерухомого майна не має. Правда, у дружини – дві квартири та гараж, що Володимир може загнати свій «Жигулі» 13-ї моделі, всього на 9 років старша за нього самого.


Зараз Орлов високо літає, а ще кілька років тому прокуратура звинувачувала його у незаконному розмитненні автомобілів, що завдало державі значних збитків.


Цей прокурор запам'ятався тим, що у вересні минулого року безкарно тормозив оформлення військової техніки для українських солдатів. Було очевидно, що поки запит на бронетранспортери пройде всю бюрократичну тяганину, без належної техніки загинуть десятки солдатів.





Ще один «жебрак» законник: екс – заступник прокурора Сумської області – Валентин Жеребкін. По декларації про доходи за 2013-ий рік – Жеребкін – майже бомж: ні своєї квартири, ні особистого транспорту. І не зрозуміло, що ж завадило екс-заступнику прокурора Сумщини задекларувати свій власний завод у Білопільському районі? Адже ще в 2012 році, курируючи тендери і користуючись «скоринкою» прокурора цього району, він обзавівся не просто нерухомістю, а цілим виробничим комплексом. Тоді заповзятливий Жеребкін прикупив ВАТ «Білопільський механічний завод», попередньо збанкрутувавши його.


Також за час роботи в прокуратурі Сумщини, він оформив собі 10 га земельних угідь в рекреаційних частинах Сумського району на підставних осіб


І Як би не було велике народне обурення через саботаж і зрив люстрації ГПУ, а також ігнорування вимог Майдану про відставку «проштрафилися» прокурорів, Ярему все це мало «колишіт».


Он, у генпрокурора самого «рильце в пушку». У вересні 2014 року його син Валерій Ярема(нині голова департаменту Держреєстру) закрив через батька кримінальне провадження, ініційоване природоохоронною прокуратурою р. Києва за фактом нецільового використання земель в Оболонському районі Києва. На прохання представників комерційних структур, а саме ТОВ «УПБ», буквально протягом 3-х днів все «порішали».

До речі, поки Яремастарший ходить в поношеному краватці, його син Валерій отримує некволі «дивіденди» від відкритого ще в 2012 році депозиту в «АВАНТбанку» на суму в 4 мільйони доларів США.

З таким-то сімейним капіталом генпрокурора взагалі ні люстрації, ні народного гніву взагалі можна не боятися. Зібрав валізку – і був такий з України!


У зв'язку з цим, «Прокурорська правда» хоче задати всього кілька запитань:


– в якій країні Європи прокурор Орлов, «погорів» на розмитненні авто та «прокурор землі» і власник заводу Жеребкин, могли б зробити таку карколомну кар'єру?


– чому з вересня так і не відбувся жоден з запланований обшуків за фігурантам справи про розграбування землі в «Пуща Водиці»?


– навіщо верхівці ГПУ бізнеси і нерухомість за кордоном? Або «Герасимюки Яреми» вже сьогодні «нагострили лижі», щоб у разі чого втекти від народного гніву туди, де затишно, тепло і немає війни?


-як довго генпрокурор Ярема і його оточення будуть «водити за ніс простих громадян України, показуючи свої «псевдодекларації» і звітуючи про «псевдолюстрації"?


– якщо б Ярема і Ко не стали прокурорами, то в якій сфері діяльності, з такою-то бізнес-хваткою, вони змогли б реалізувати себе?

 

джерело: прокурорська правда