Україна в березні почне переговори про реструктуризацію держборгу, – Яресько

Україна розраховує за підсумками консультацій з кредиторами, початок яких заплановано після схвалення МВФ нової програми фінансування, скоротити виплати по ньому в найближчі роки на $ 15 млрд.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає Корупція.інфо  з посиланням на Інтерфакс-Україна.

На прес-конференції в Києві в понеділок вона уточнила, що цифра закладена в оцінку загального розміру фінансової допомоги Україні в найближчі чотири роки в $ 40 млрд, яку раніше оприлюднила глава МВФ Крістін Лагард.

Глава Мінфіну ухилилася від відповіді на запитання, що робитиме Україна у разі відмови Росії від реструктуризації єврооблігацій на $ 3 млрд із погашенням у грудні 2015 року.

"Ми починаємо консультації з нашими зовнішніми кредиторами тільки після того, як ми отримаємо добро ради директорів МВФ (за програмою EFF. – Ред.). Консультації будуть з усіма нашими зовнішніми кредиторами. Ми запрошуємо всіх наших кредиторів взяти участь у наших переговорах", – підкреслила Н.Яресько.

При цьому вона зазначила, що Україна в ході переговорів буде сповідувати єдиний і "справедливий" підхід до всіх своїм кредиторам, пише УНІАН.

"Україна почне переговори з утримувачами суверенних боргових паперів відразу ж, як тільки ми підпишемо угоду з МВФ, – сказав міністр. – Вважаю, що ми почнемо відповідні консультації вже на початку березня".

При цьому вона зазначила, що поки рано говорити про деталі процесу. "Але ми будемо говорити з усіма кредиторами на рівних умовах", – підкреслила Яресько.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": МВФ може виділити Україні до 10,8 млрд доларів в поточному році, – Яресько

Нагадаємо, розмір програми EFF становить близько $ 17,5 млрд. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, її схвалення відкриє Україні допомогу інших міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів, що збільшить суму підтримки до $ 25 млрд