АКЦЕНТИ: Для власників авто вводяться чотири нових податки

Це передбачено поправками до Податкового кодексу України, які запропонував Кабінет Міністрів у межах податкової реформи.

Так, від сьогодні вводиться транспортний податок, новий акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, акциз на електродвигуни, а також відновлюється акцизний збір на переобладнання автівок.

Відповідно до нововведень, власники "розкішних" авто з об'ємом бензинового або дизельного двигуна понад 3 тисяч куб. см і не старше п'яти років тепер будуть зобов'язані сплачувати річний податок у розмірі 25 тисяч гривень.

Акциз на нові автобуси встановили у розмірі 0,003 євро за 1 куб. см двигуна, на старі — у розмірі 0,007 євро за 1 куб. см. Причому на автобуси, які експлуатували понад вісім років, ставка податку підвищується в двадцять разів.

Водночас на нові вантажівки, у залежності від тоннажу, ставка акцизу встановлюється на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб. см. На авто, які використовували не більше 5 років, ставка акцизу збільшується вдвічі, а на використовувані понад 8 років — в 20 разів.

Потраплять під оподаткування й електромобілі. Ставка акцизу за 1 електродвигун складатиме 109 євро. Крім того, залежно від об'єму двигуна й терміну експлуатації зросте акцизний збір на легкові автомобілі.

Також знову стягуватимуть акциз на переобладнані легковики, які були ввезені як комерційні, тобто без сплати акцизу. Водночас як компенсацію за збільшення податків, Кабмін відмінив збір за першу реєстрацію авто, який залежно від об'єму двигуна складав від 3,82 до 69,99 гривні за 100 куб. см.