Люстровані чиновники звертаються до суду щодо повернення своїх крісел

Незабаром в Україні розпочнеться друга хвиля люстрації влади. До реєстру люстрованих внесено 357 осіб. Проте майже усі зі списку звертаються в суд.

Новину передає  Корупція.інфо

Планується, що після закінчення перевірки урядовців центральних органів виконавчої влади під люстрацію підпадуть чиновники обласного рівня. Перевірять також посадовців районних центрів.

Зважаючи на це, до суду почали звертатися фактично всі кандидати на звільнення. Ті особи, які потрапляють під люстрацію, хочуть індивідуального підходу щодо їхньої справи. Крім того, рішення в суді оскаржують навіть ті, про кого в законі сказано досить чітко.

Судді, що підпадають під люстрацію, пішли ще далі. На їхню думку, люстрація порушує гарантії незалежності суддів. Не хочуть судді і майнової перевірки. Вони наголошують, що численні подарунки в їхніх деклараціях – це лише презенти. Судді звернулися до Конституційного суду, щоб визнати закон про очищення влади антиконституційним.

Зазначимо, що закон про люстрацію передбачає збереження посади для мобілізованих осіб. Тому багато чиновників прагнуть «потрапити» до зони АТО. 

Наприклад, прокурор Дружківки Дмитро Сазоненко у звільненому від бойовиків Слов'янську пішов у кулеметники. Високопосадовець не чергує на блокпостах, а ходить у спортзали, на масажі, вечері може дозволити піти собі в ресторан. 

Зважаючи на таку ситуацію, деякі чиновники, прокурори пройдуть додаткову перевірку вже як учасники АТО.