Кабмін скорочує перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню

Уряд  України затвердив перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 14 січня.

Про це повідомили у прес-служба КМУ, передає Корупція.інфо

Зазначається, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі, яке розробляло перелік, врахувало також пропозиції міністерств, відомств та суб'єктів ринку. 

Тому для забезпечення формування раціональної структури експорту та імпорту окремих видів товарів, виконання міжнародних договорів України планується, що в 2015 році отримання ліцензії потребуватимуть такі зовнішньоекономічні операції, як: експорт та імпорт озоноруйнівних речовин і товарів, які їх містять (відповідно до умов Монреальського протоколу); експорт та імпорт оптичного полікарбонату й обладнання для виробництва дисків для лазерних систем зчитування; експорт золота і срібла, газу природного, цинковмісних і мідьовмісних шлаків, на які встановлено квоти; товарів з вмістом легованих чорних металів, кольорових металів та їх сплавів, а також антрациту; імпорт з Республіки Македонія в рамках тарифних квот окремих видів сільськогосподарської продукції, на яку встановлено квоти (згідно з вимогами Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною від 18.01.2001 року). 

Підкреслимо, що порівняно з минулим роком, постановою в 2015 році перелік суттєво скорочено. Крім того, не передбачається надання листа-підтвердження Мінприроди відсутності озоноруйнівних речовин у товарах при їх митному оформленні; ліцензування імпорту засобів захисту рослин, експорту та імпорту фарб із захисними властивостями та паперу з водяними знаками.

Також на 14 товарних позицій (з 29 до 15) скорочено перелік товарів, які містять леговані чорні метали, кольорові метали та їх сплави, експорт яких підлягає ліцензуванню.