Документ на столі! Суд прийняв неочікуване рішення – будуть забороняти. Соратник Януковича зробив це – почалось!

Суд скасував постанову Київради про відзначення пам’ятних дат, пов’язаних з низкою українських діячів. Таким чином суд заборонив Київській міській держадміністрації (КМДА) відзначати річниці днів народжень таких українських діячів, як Юрія Липи, Уласа Самчука і Володимира Кубійовича. Позов у справі подав екс-заступник голови АП часів Януковича Андрій Портнов.

Про це в своєму телеграм-каналі розповів Андрій Портнов

Заборона стосується святкування пам’ятних дат і ювілеїв восьми історичних діячів:

  • полковника Армії Української Держави Івана Полтавця-Остряниці;
  • полковника Української повстанської армії Василя Левковича;
  • полковника УПА Василя Сидора;
  • полковника УПА Василя Галаси;
  • письменника і журналіста Власа Самчука;
  • письменника і політика Юрія Липи;
  • українського вченого і редактора “Енциклопедії українознавства” Володимира Кубійовича;
  • голови Проводу Організації українських націоналістів Андрія Мельника.

У свою чергу, у КМДА зазначили, що рішення про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв цих історичних діячів було спрямоване на розвиток історичної свідомості українців та збереження національної пам’яті. Також у відомстві зазначили, що обирали пам’ятні дати, відштовхуючись від списку, який є в Українському інституті національної пам’яті.

Варто зазначити, що заборона стосується пам’ятних дат, які мали відзначати ще у 2020 році. Відразу після того, як у лютому минулого року Київська міська держадміністрація затвердила список відзначення пам’ятних дат та ювілеїв українських діячів, Портнов подав позов про їхню заборону. Тоді ж суддя Окружного адмінсуду відразу задовольнила заяву про забезпечення позову Портнова, фактично заблокувавши святкування цих пам’ятних дат. Зараз же суд остаточно заборонив їх відзначення.

Також відзначимо, що 21 січня, Адміністративний суд виніс рішення за позовом юриста Андрія Портнова і зобов’язав Міносвіти переглянути шкільні підручники історії щодо висвітлення в них євромайдан та інших подій 2013-2014 років.

“На підставі проведених експертиз суд зобов’язав Міністерство освіти і науки переглянути дитячі підручники історії 5-11 класів, в яких попередній політичний режим намагався героїзувати і міфологізувати ряд державних злочинців і учасників масових заворушень 2013-2014 рр”, – написав Портнов в своєму телеграм-каналі .