Доля хворих на легеневу гіпертензію залежить від ласки львівських бюрократів

Нещодавно ЛМБФ «Сестри Даліли» розпочала кампанію «Корок життя»  на підтримку хворих на легеневу гіпертензію на Львівщині. Кампанія є безстроковою та полягає у масовому зборі львів’янами пластикових корків від пляшок, йогуртів, кремів, ліків та їх передачі на місцеве підприємство із переробки вторинної сировини. Кошти ж, виручені за здачу корків, ініціатори будуть перераховувати відповідним підприємством на рахунок ЛМБФ «Сестри Даліли», для закупівлі життєво необхідних ліків хворим на легеневу гіпертензію.

 Нині ж означена спільнота в черговий раз ініціювала перед департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації (далі – ДОЗ ЛОДА) питання щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я та вжиття заходів щодо зниження захворюваності на цю важку хворобу. 

Як відомо, легенева гіпертензія – рідкісне невиліковне захворювання. Через підвищення тиску в легеневій артерії, людина не може дихати вільно. На даний час на Львівщині проживає близько сорока осіб з таким діагнозом. На лікування кожен з них потребує в місяць, залежно від ступеня важкості хвороби, від 40 до 120 тисяч гривень. На жаль реально діючих державних програм із забезпечення таких хворих відповідними  ліками в Україні наразі просто немає. Тому часто ці люди залишаються наодинці зі своєю зловісною хворобою і просто не лікуються. Між тим, на Львівщині давно розроблено обласну цільову «Програму покращення медичної допомоги хворим з легеневою гіпертензією у Львівській області на 2015-2017 роки». Вона розрахована на 14 людей – хворих на легеневу гіпертензію у Львівській області. ЇЇ метою є реалізація державної політики щодо забезпечення медичною допомогою осіб із  цим захворюванням – шляхом надання якісної, доступної медичної допомоги та цільового скерування бюджетних коштів для її  фінансового забезпечення. Згідно до неї хворі мають безоплатно забезпечуватися у 2015-2017 роках препаратами, які попередньо рекомендовані їм лікарями. Це такі препарати як «Реваціо», діючі речовини – «Силденафіл» «Вентавіс», «Ілопрост».

На жаль, процедура погодження і затвердження Львівською обласною радою Програми, через недоопрацювання ДОЗ ЛОДА, затягувалася протягом більше половини 2015 р. Відтак ЛМБФ «Сестри Даліли» як член Громадської Ради при МОЗ України (далі – ГР при МОЗ) скерував голові ГР при МОЗ Максиму Іонову звернення з приводу затягування погодження і затвердження Програми, що загрожує життю та здоров’ю хворих. Між тим за час систематичного «доопрацювання» Програми в області померло 2 хворих на легеневу гіпертензію.

А 09.07.2015 р. ГР при МОЗ було підготовлено відповідного листа  львівському губернаторові Олегу Синютці щодо стану впровадження і виконання Програми. Однак, відповіді ГР при МОЗ ще й до тепер не отримала. Нині її подальша доля знаходиться в руках Ярослава Качмарика – голови комісії Львівської обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності (далі – Комісія), від погодження якої залежить подальша можливість передання Програми на розгляд сесії обласної ради у вересні 2015 р. Означена комісія 15.07.2015 р. уже розглядала Програму, й депутати, які брали участь у її засіданні, висловили свої рекомендації ДОЗ ЛОДА, які необхідно було внести у Програму, а саме: розрахунок вартості лікування на останню половину 2015 року та  розрахунок вартості на 2016-2017 роки.

На даний час Програма з  відповідними рекомендаціями  таки передана у обласну раду, для її розгляду. Таким чином життя та здоров’я  означеної категорії хворих у Львівській області цілковито залежить від якнайшвидшого її погодження депутатами на наступному засіданні комісії, розгляд документа у вересні 2015 року на сесії обласної ради  й результативного голосування депутатів.

«Ми обирали фахових та розумних депутатів обласної ради, які нібито справно працюють у інших ситуаціях. Але ж хворі на легеневу гіпертензію є мешканцями Львівської області, та одними із тих, хто обирав цих депутатів. Виникає запитання: «Чи наші народні обранці виправдають покладені на них сподівання? Або ж знову почнуть шукати ВІДМАЗКИ !!!», – ставлять питання руба «Сестри Даліли».

//Ігор Галущак, для Корупція Інфо