Екологічна катастрофа у Василькові як екоцид: свідомий злочин чи необережність?


Близько тижня тому поблизу Василькова  на Київщині сталася трагедія – зайнялася нафтобаза. Вже вже восьмий день країна слідкує за ходом гасіння пожежі. Є не лише потрепілі, але й загиблі. Слідство висунуло декілька версій щодо причин пожежі, яку деякі спеціалісти трактують як спробу екоциду, що є кримінальним злочином.
Фахівці надають перевагу безпечному варіанту – локалізувати вогнище, не дати йому розповзтися, але дати  вигоріти. У Міністерстві з надзвичайних ситуацій запевняють, що це найприйнятніший варіант. Міністр у одному зі своїх звернень написав, що причиною того, що пожежу гасять так довго є небажання погасити її чимшвидше ціною життів рятувальників. Однак варто задля об'єктивності зазначити результати розслідувань деяких журналістів, які вони провели, розглядаючи трагедію у Василькові. Так, журналісти телепрограми ''Надзвичайні новини'' опублікували моторошні факти про стан справ з оснащеністю українських рятувальних служб. Зокрема, пожежної. Так, у коментарях ми можемо почути слова одного із пожежників тієї частини, працівники якої боролися із вогнем на нафтобазі у Василькові.

Юнак демонструє якість своєї уніформи – приставляє на декілька секунд полум'я запальнички до рукава свого ''рятувального'' костюму. Як результат – пропалена дира. Його колеги-пожежники називають форму, видану їм порівняно недавно. паперовою. Пропадений рукав юнака підтверджує доцільність такої назви. Натомість  його колега, який продовжив сімейну традицію і, як і батько, подався у пожежники демонструє на камеру пару берців свого тата, яку йому видали ще за Радянського Союзу. Хлопець користується ними досі. Показує вибитий на підошві напис '' Зроблено у СРСР"'. Нинішні берці називає, як і пожежні костюми, паперовими. Це дуже сумно..
За 2 тисячі зарплатні рятівники йдуть на черговий двобій із вогнем. Йдуть у формі зразка 80- х років. А костюми, видані їм державою палають, наче просочені нафтою, з палаючим станом якої вони борються.
Пожежа знаходиться у стані періодичного затухання вогню із подальшим його відновленням. Мер Василькова  Сергій Сабов на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав, що станом на 13 червня 11.30 ранку можна було спостерігати вибух ємностей БРСМ, який спровокував поширення місцевістю диму середньої інтенсивності.  Працівники ДСНС регулярно здійснюють поливання території нафтобази та охолодження резервуарів.
12 червня ЗМІ поінформували про те, що СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу ''екоцид'' у зв'язку із пожежею під Васильковим. Начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк повідомив у інтерв'ю 12 червня: "Сьогодні нами зареєстровано кримінальне провадження за статтею 441 КК ( екоцид). Це вчинення дій, які могли привести до екологічної катастрофи. Василь Вовк також попередив, що серед дій, які планують здійснити працівники Служби безпеки є й перевірка дій всередині нафтобази. У тім числі і економічну складову цих дій, зокрема можливий продаж бензину та його підробку. У репортажі на одному із телеканалів зазначали, що на нафтобазі були випадки переробки місцевими умільцями 92- го бензину на 95-й. Цілком ймовірно, що причини пожежі крилися у таких діях спекулянтів. Якщо продовжувати тему причин, які могли спровокувати трагедію, то потенційною причиною могла бути і конкуренція, що, відповідно, супроводжувалась умисним підпалом з метою завдання краху економічному противникові. Голова ГСУ СБУ повідомляє, що причиною могло бути також і банальне недотримування правил пожежної безпеки самими працівниками нафтобази.
Вищезгаданий нами Василь Вовк говорить про наявність доказів, які дозволяють до списку винних зарахувати і заступника генпрокурора та слідчого СБУ.  Він уточнює, що мова йде не стільки про безпосередню причетність цих осіб до катастрофи, скільки про те, що вони могли ''кришувати'' безпосередніх організаторів чи виконавців. Така причетність до катастрофи представників прокуратури та СБУ дозволяє робити висновок про не стільки кримінально-процесуальний, скільки політичний характер вчиненого злочину. Так, чиновник Наливайченко 12 червня під час спілкування із журналістами підтвердив інформацію про ье, що нафтобаза АЗС ''БРСМ'' належала колишньому міністру енергетики Едуарду Ставицькому. Також він підтвердив те, що одним із власників нафтобази у Василькові був колишній заступник генпрокурора.
ЗМІ інформували, що станом на 19.30 12 червня пожежу, що почалась ввечері 8 червня, можна вважати припиненою. Загальна кількість постраждалих – 15 осіб. За офіційними даними рід час трагедії загинули п’ятеро осіб.
У слідства на цей момент є чотири версії щодо причин трагедії у Василькові, а саме: порушення правил техніки безпеки, навмисний підпал зацікавленими особами-конкурентами, недотримання технологічного процесу, або ж підпал представниками самої компанії з метою отримання компенсації.
Серед загиблих був 18-річний хлопець, 95% тіла якого були обпечені. Він помер у лікарні. Ще один потерпілий – також юнак 23-ох років, який перебував у епіцентрі події під час першого вибуху. Зараз його стан важкий, обпечені 60 % тіла. Лікар, Сергій Стаскевич що займається зараз цим пацієнтом передає слова очевидця. Ударна хвиля, яка рухалась за ним, відкинула хлопця на 50 метрів. 

//Оксана Коваль, для ІА Корупція Інфо