Екс-чиновник викрив корупційні схеми “Укрборонпрому” та розповів про гріхи Міноборони

Екс-заступник директора “Укрборонпрому” Максим Глущенко розповів про корупційні схеми, які діяли у відомстві і як Міноборони за безцінь віддавало зброю посередникам, які її потім продавали за великі гроші бійцям АТО.

“Збереглася досить велика кількість корупціонерів, які і зараз саботують будь-які реформи і намагаються плести інтриги для нового керівництва”, – розповів Глущенко який з 2012 року і кілька місяців після революції був заступником директора Укроборонпрому і добре вивчив усі корупційні схеми.

За його словами, традиційно схеми реалізації зайвого майна допомагали чиновникам з Міністерства оборони заробляти по-чорному і використовувалися для цього досить банальні схеми.

Головна схема, яку викриває екс-чиновник, така: замість продажу надлишкової техніки чи зброї одразу за кордон за високими цінами, майно за безцінь віддають наближеним фірмам-прокладкам, нібито для внутрішнього ринку.

Формально цей прибуток осідає на приватних компаніях всередині України, ця техніка продається спочатку на внутрішній ринок, а потім вже перепродується на зовнішній ринок за цінами набагато вищими”, – додає Глущенко.

Як з”ясувалося, найбільшими компаніями, які займаються продажем військового майна, є державна компанія Укрінмаш, очільником якої зараз є Володимир Омельянчук – одна із перших жертв люстрації, який за часів Януковича керував апаратом Міноборони.

Відомо, що тільки за перше півріччя 2014 на внутрішньому ринку “Укрінмаш” продала 35900 автоматів АКМ, 1237 гранатометів, майже 5 тис. авіаційних ракет і 60 протитанкових ракетних комплексів “Фагот”.

 

Джерело: ТСН