Фаріон Ірина Дмитрівна

Хтось вважає її зверхньою, хтось каже, що вона робить усе правильно, є, навіть, ті, хто впевнений, що вона неадекватна. За декілька останніх років, впродовж яких Ірина Фаріон щораз частіше опиняється у епіцентрі конфліктних сюжетів ЗМІ, вона набула слави радикального прибічника національної ідеї, який не цурається нагородити опонента лайкою. Хто ж вона?

 

Біографічна довідка

Народилася 29 квітня 1964 у Львові.

З вересня 1978 року — член ВЛКСМ. Протягом чотирьох років була членом комсомольського бюро групи.

У 1980-і роки очолювала гурток загального мовознавства та марксистсько-ленінської естетики. Будучи членом факультетського «Клубу інтернаціональної дружби», неодноразово проводила бесіди з іноземними громадянами з метою кращого вивчення ними російської мови.

1987 року закінчила філологічний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка.

З березня 1987 року — кандидат у члени КПРС. Від квітня 1988 — член КПРС.

1996 року захистила кандидатську дисертацію і здобула ступінь кандидата філологічних наук. Нині працює на посаді доцента кафедри української мови інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Від 2005 є членом Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Квітень 2006 — кандидат у народні депутати України від ВО «Свобода», № 3 в списку. На час виборів: доцент кафедри української мови Національного університету «Львівська Політехніка», член ВО «Свобода». Вересень 2007 — кандидат у народні депутати України від ВО «Свобода», № 3 в списку.

На виборах до Львівської обласної ради 2006 року була обрана депутатом Львівської обласної ради. Також Ірина Фаріон є членом Політради ВО «Свобода». На Виборах до Львівської обласної ради 2010 перемогла у мажоритарному окрузі міста Львова, здобувши найвищий результат підтримки серед усіх мажоритарників Львівщини — 33%.

З грудня 2012 року – народний депутат України VII скликання, до парламенту пройшла висуванцем ВО Свобода по одномандатному виборчому округу №116 у Львівській області. Глава підкомітету з питань вищої освіти комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

 

Під час подій Євромайдану

Напередодні нового 2014 року під час виступу на мітингу у Дрогобичі сказала наступне:

"Керував тим Майданом чоловік на прізвище Доротич. Саме у його руках перебував звук, а мікрофон в руках однієї співачки. Ви її добре знаєте. Не називатиму її імені і прізвища, не заслуговує вона на це з моїх уст. На тому Майдані почалися співи і танці і недопуск політиків до слова. Політики два дні спостерігали за цією технологією влади і за так званим безкоштовним звуком тільки через те, що Майдан мав бути неполітичним. У середу політики вирішили опустити знамена політичних партій і прийти до неполітичного Майдану. У них від цього був шок — технологія влади перестала працювати. У них здали нерви і вночі розігнав так званий неполітичний Майдан".

 

 

2 січня 2014 зазначила, що більш ліберально орієнтовані прихильники євромайдану «слабодухи» не спинять «планів бандеризації України.»
3 травня 2014 року, після протистояння в Одесі (2014), під час якого загинуло близько 40 осіб, Фаріон написала на своїй сторінці у Facebook: "Браво, Одеса. Перлина українського Духу. Батьківщина великих націоналістів Івана та Юрія Лип. Нехай горять чорти у пеклі. Найкращі повстанці це футбольні фани. Браво."

 

Націоналістичний імідж

У лютому 2010 року Ірина Фаріон потрапила в заголовки ЗМІ, після того як було опубліковано відео, в якому вона виступає в дитячому саду, закликаючи дітей не використовувати російські зменшувально-пестливі імена (наприклад, не Міша, а тільки Михайлик, чи не Наташа, а Наталочка ). «Якщо станеш Альоною, то потрібно пакувати валізи і виїжджати до Московії», – заявила Фаріон дошкільниці, яка назвалася Оленкою. Потім Фаріон сказала, що не хотіла образити дітей: "Неправильно, коли хтось намагається пристосувати наші імена до російської фонетичної системи». Дії Фаріон викликали обурення у деяких батьків, психологів, ЗМІ та політиків України. Батьки дітей які вирішили що їхніх дітей образили, подали на Ірину Фаріон до суду. У червні 2010 року Фаріон закликала посадити в тюрми «всіх дегенератів, які не розмовляють українською мовою».

 

Членство у КПРС

Тим не менше, патріотизм та заявлені націоналістичні погляди не завадили Ірині Дмитрівній стати кандидатом на вступ до лав КПРС у 1987 р. та членом Компартії у 1988 р.

Судячи з документів, в квітні 1988 року за власною заявою Ірина Фаріон вступила в КПРС. Сталося це під час її роботи в Львівському Державному університеті ім. І.Франка. 

Вахтанг Кіпіані:

"Вступити в 1988 році у КПРС на Галичині – це вищий прояв моральної сліпоти і колабораціонізму. Уже півроку виходив "Український вісник" Чорновола, вже Іван Гель створив комітет для виходу УГКЦ з підпілля, вже Ірина Калинець видавала "Євшан-зілля" , а Михайло Осадчий – "Кафедру", вже молодь піднімала синьо-жовті прапори і відновлювала знищені комуністами стрілецькі могили. Сумно від цієї історичної правди "  


Як стверджує колишній викладач Львівського університету Геннадій Атаманчук, який читав курс лекцій на філологічному факультеті, Ірина Фаріон була членом КПРС ще до вступу до університету. У вузі була членом партбюро факультету (єдина студентка на факультеті, яка була членом КПРС) і вийшла з партії лише після провалу серпневого путчу ГКЧП. 


У жовтні 2013 були оприлюднені документи з архіву ЛДУ, що підтверджують, що лаборантка І.Фаріон в квітні 1987 року стала кандидатом в члени КПРС і отримала парткартку № 08932425, а через рік, 15 квітня 1988 р. була прийнята в члени.

 

Діяльність у Верховній Раді

Ознайомитись з законотворчою діяльністю Ірини Фаріон можна тута з переліком посад, які обіймав політик за час депутатства – тут.

Цікаво зауважити, що до подій Євромайдану, поки увага громадськості загалом не надто пильно спостерігала за діяльністю ВР та поіменними голосуваннями, фракції "Удар" і "Свобода" голосували спільно із Партією регіонів. Про це свідчать результати дослідження громадської мережі "Опора". ПР та "Удар" знайшли порозуміння під час голосування за 64% законопроектів та постанов, ПР та "Свобода" – 61%. 

Уже ж від початку Революції гідності і до теперішнього часу, коли увага українців загострилася на діяльності депутатів ВР – ВО "Свобода" знову проявляє радикальну принциповість та голосує всупереч ПР та її колишнім членам. Проте, чи довго це буде тривати?

То хто ж така Ірина Фаріон? Радикально налаштований патріот і націоналіст чи гнучкий політик, який коригує свої погляди відповідно до тенденцій епохи?

Висновки залишаємо вам.

 

Автор: Ape