Генпрокуратура подарувала «кумові» Клименка п’ять мільйонів

Судячи з результатів її «роботи», Генеральна прокуратура України – збіговисько цинічних кримінальних злочинців і патентованих покидьків. І дуже схоже – філія ФСБ РФ. І саме за таку ГПУ зубами тримається Петро Порошенко. Отже, пересічний епізод: як ГПУ допомогла власнику «Грін банку» отримати 5 млн гривень дивідендів, виключивши ці кошти з переліку речових доказів, передає Корупція Інфо.

За два останніх роки Генеральна прокуратура значно розширила коло вдячних клієнтів – фігурантів своїх розслідувань. Про це свідчать кілька внутрішніх перевірок в стінах ГПУ, розпочатих через сумнівних дій її співробітників, підіграв підозрюваним в корупції топ-чиновникам часів Віктора Януковича.

Найбільш відома – історія дворічної давності, коли Генпрокуратура в листі адвокату екс-міністра екології Миколи Злочевського визнала останнього чистим перед законом. Хоча в той же час вела розслідування про його незаконне збагачення. Завдяки цьому папірці від ГПУ Великобританія згодом розблокувала 23,5 млн доларів на зарубіжних рахунках колишнього топ-чиновника.

Минулої осені в ГПУ сталося «дежа вю» – аналогічна подія, коли Іспанія отримала лист від Генпрокуратури України, де екс-міністр фінансів України Юрій Колобов був названий «свідком», а не «підозрюваним» у кримінальній справі про багатомільйонні розкрадання. Після цього Мадрид відмовив Києву в екстрадиції колишнього чиновника.

На цьому листі нібито стояв підпис Юрія Столярчука – нинішнього заступника генпрокурора Юрія Луценка. Зараз в стінах ГПУ вивчається, належить цей підпис одного з керівників ГПУ, або підпис все ж була підроблена.

У той же час, звертає на себе увагу інша скандальна історія, в якій також спливає ім'я Столярчука.

Йдеться про кримінальному провадженні щодо колишнього екс-міністра доходів Олександра Клименка. Як можна дізнатися з Єдиного реєстру судових розслідувань, в рамках розслідування два роки тому були заарештовані 15 млн гривень «Грін банку», який ГПУ пов'язувала з Клименко. Але в кінці минулого року Генпрокуратура виключила ці мільйони з речових доказів по справі. Сума була повернута банку, завдяки чому один із співвласників фінансової установи, що знаходиться в стадії ліквідації, отримав дивіденди за 2015 рік у розмірі 5,3 млн гривень.

У липні 2014 року ГПУ повідомила, що «Грін Банк» був підконтрольний колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку.

Зараз в Генпрокуратурі відкрито кримінальне провадження щодо зловживання владою співробітниками ГПУ, які повернули фінустанові раніше вилучені кошти.

Цій події передувало тривале розслідування, в якому колишній міністр доходовАлександр Клименко виступає як організатор кількох багатомільйонних схем розкрадання держбюджету через податкову і митну вертикалі.

Найбільш гучна справа пов'язана з безпідставним відшкодуванням ПДВ компаніям «Мегатерії», «Газінновація» і «Ексімтех» на суму понад 3 млрд. Гривень.

За ще одним епізодом екс-міністр Клименко і його найближче оточення підозрюються в організації в Одеській, Київській, Донецькій і Харківській областях схеми розмитнення товарів за значно заниженою вартістю і в мінімізації податкових зобов'язань, внаслідок чого бюджет недоотримав понад 125 млн. Гривень.

Окремо досліджується викрадення конфіскованого на митниці товару на 15 млн гривень за участю фіскалів.

В останніх двох кримінальних процесах брав участь слідчий Генпрокуратури Дмитро Човнярів.

Саме за його клопотанням навесні 2014 го був накладений арешт на особисті рахунки Клименко в «Приватбанку», а влітку того ж року після обшуку в столичному приміщенні «Грін Банк» було вилучено і визнано речовим доказом 14,7 млн. Гривень і 149 тис. доларів.

Однак, через півтора року, 17 грудня 2015 року, заступник генпрокурора Юрій Столярчукутверділ висновок про законність повернення цих коштів банку. На наступний день слідчий Човнярів виніс постанову про виключення багатомільйонної суми з переліку речових доказів і за два дні до Нового року «Грін Банк» повністю отримав раніше заарештовану суму на свої рахунки.

Сумніви у Генеральної прокуратури относітедьно цього траншу виникли лише на початку весни, коли її тодішній глава – Віктор Шокін – перебував у відпустці.

Так 11 березня процесуальний прокурор Максим Грабар скасував постанову Лодочнікова про повернення коштів і підписав рапорт на ім'я заступника генпрокурора Романа Говди про призначення службового розслідування.

Як можна дізнатися з Єдиного реєстру судових рішень, відновити статус-кво вже в будь-якому випадку неможливо. Адже частина повернутих Лодочніковім коштів (5,4 млн. Гривень) в цьому році були виплачені одному зі співвласників «Грін Банк», який є «особою, пов'язаною з екс-міністром доходів і зборів України міністром Клименко».

Ім'я цього банкіра в судових матеріалах не називається, але, за даними Нацбанку, станом на середину 2014-го року формальним власником «Грінбанка» значився Микола Кисельов. Його син – Андрій Кисельов – був відомий як голова Донецької молодіжної організації «Молоді регіони» та лідер фракції «Партії регіонів» в Донецькій міськраді. У ЗМІ його такженазивалі однокурсником старшого сина Віктора Януковича і кумом екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Як тепер стверджується в кримінального провадження: Човнярів «не провела жодної слідчої дії, яке було б спрямоване на встановлення походження вилучених грошових коштів, виніс постанову про виключення згаданих коштів з переліку речових доказів і їх повернення».

Як з'ясується пізніше, ці кошти були отримані «Грін банком» в якості підкріплення операційної каси від «Банк Юнисон» (з моменту створення цього банку ЗМІ його пов'язували з родиною Олександра Клименка) і власного відділення «Грін банку» в Дніпрі.

У «Грін банк» два роки тому введена тимчасова адміністрація. Фонд гарантування вкладів почав його ліквідацію з січня 2015 року, і вона триватиме до січня наступного року включно.

Варто відзначити, що крім справи Клименко, слідчий Генпрокуратури Дмитро Човнярів брав участь як мінімум в трьох інших гучних розслідуваннях.

Серед них:

про розкрадання коштів в особливо великих розмірах за сприяння топ-менеджменту Міненерго, НКРЕ, ДП «Енергоринок» у 2014-2015 рр. Протягом цього часу було створено ряд фіктивних структур для переведенні в готівку коштів, мінімізації податкових зобов'язань, штучного формування податкового кредиту підприємствам реального сектора економіки, серед яких – компанії Ріната Ахметова «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго» і «Київенерго»;

про тиск колишніми високопоставлених чиновників, у тому числі екс-генпрокурором Віктором Пшонкою, на Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) з метою змусити його відректися від займаної посади;

про заволодіння чужим майном посадовими особами НАК «Енергоатом» протягом 2012-2014 років при непрозорою закупівлі товарів, робіт і послуг на 318 млн. гривень (т.зв «справа Мартиненко – Жванії» – А.).

Згідно з інформацією з сайту Генпрокуратури, слідчий Генпрокуратури Дмитро Човнярів володіє 6-ю сотками землі, частиною квартири площею 26 кв. м. і двома авто – Nissan Juke 2011 року випуску і Toyota Land Cruiser Prado 2012 року випуску.

У серпні Печерський суд Києва відмовив Генпрокуратурі в заочному розслідуванні проти екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, який зараз переховується в Росії.

ГПУ планувала розслідувати факт присвоєння Клименко 616 млн гривень під час керівництва податковою службою. Однак суд встановив, що повідомлення про підозру відомство направило на адресу, де Клименко не зареєстрований.

Також суд вказав, що екс-міністр перебуває в міжнародному розшуку не з цього, а по іншій справі. Також у судді виникли сумніви щодо того, що Клименко ховається саме в Росії.

А в червні Клименко заявив, що ЄС зняв з нього санкції.