Голослівне виправдання! Гонтарева не чекала – спливла шокуюча правда. Завдяки Порошенко. Почули всі

Банк “Радикал”, через який в Україну намагалися завести мільйони доларів інвестицій від американської української діаспори в 2015 році закрили з політичних мотивів. Таку думку висловив колишній американський військовий і волонтер Гаррі Табах.

Про деталі скандального епізоду з “банківським переділом” і його корупційної складової ексклюзивно для телеканалу НАШ розповів сам Гаррі Табах.

“Я не знаю, у чиїй орбіті впливу приймалися рішення в 2015 році, але це сталося в період правління Порошенко. У нас були домовленості з американськими фірмами, які були готові інвестувати в Україну. Однак процес зірвався. Коли в 2014 році Росія почала агресію проти України, кілька американських військових ветеранів, включаючи мене, вирішили допомогти Україні в її боротьбі з російською агресією. Ми почали пошук американських проектів, які могли б бути корисними для України. Одним з таких проектів стало залучення американської української діаспори до надання пораненим українським воїнам медичної допомоги в США і організація курсу лікування ПТСР в Україні “, – розповів він.

За його словами, також були заплановані ще два масштабних проекти:

1. Будівництво американськими компаніями каркасно-панельного збірного житла для біженців з Донбасу, яке можна було б зібрати самостійно.

2. Передача передових американських технологій по будівництву «теплиць», які можна було побудувати поруч з житлом і таким чином забезпечувати біженців роботою.

“За порадою комерційного департаменту Посольства США в Україні, ми вирішили співпрацювати з банком «Радикал», який нам назвали надійною установою. Банком управляли молоді освічені українці, і нам були готові надати велику земельну ділянку під Києвом для реалізації проекту. На кожній зустрічі з українськими партнерами ми підкреслювали, що ми не будемо брати участь в будь-яких корумпованих або неетичних методах ведення бізнесу в Україні, і наша діяльність повинна бути абсолютно прозорою “, – додав він

За словами Табаха, як тільки всі проекти погодили – банк «Радикал» був виведений з ринку за рішенням Національного банку України.

“Я намагався з’ясувати причину цього у представника Фонду гарантування валютних вкладів фізичних осіб (ФГВФО), пана Олександра Шевченка. Той заявив мені, що банк належить “Сім’ї”- очевидно, він мав на увазі, що він належить родині колишнього президента Януковича. Я сказав йому, що коли ми проводили належну перевірку, жоден документ не свідчив про те, що банк належав родині Януковича. Однак у відповідь на мої наполегливі прохання пояснити, що відбувається, пан Шевченко сказав, що якщо я і далі буду створювати проблеми, моєю діяльністю в Україні зацікавиться Служба безпеки України (СБУ). Я сприйняв це як пряму погрозу і відмовився від свого наміру отримати пояснення від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. На мою особисту думку, асоціювання банку з “Сім’єю” – це лише голослівне виправдання, яке не має під собою ніяких підстав і не підтверджується нічим. Зрештою, я написав листа голові Національного банку пані Гонтаревій з проханням допомогти продовжити наші проекти. Однак через кілька місяців я отримав лист-відписку від керівника якогось відділу в Національному банку, в якому було зазначено, що банку «Радикал» більше не існує. А трохи пізніше я отримав повідомлення від НБУ про заборону здійснення мною будь-яких фінансових операцій в Україні протягом 10 років “, – розводить руками волонтер.

Гаррі Табах підкреслив, що ніколи не працював в Україні або будь-якій інший українській компанії і не отримував від них ніяких платежів. З ним же фактично вели себе, як зі злочинцем. Після цього він остаточно відмовився від спроб займатися будь-яким бізнесом в Україні з українськими компаніями і мати справу з українськими чиновниками. А наша країна, завдяки Порошенко і Гонтаревій, просто втратила чергову порцію інвестицій від іноземних партнерів.