Гучний скандал! Португалія шокувала всіх: знищення ЄС – доля України – перші подробиці!

Прем’єр Португалії Антоніу Кошта заявив, що інтеграція України в ЄС може призвести до його руйнування, а не до зміцнення, і навіть може стати пасткою для самої України, якщо не буде прийнято послідовних рішень. Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що тему України на парламентських дебатах португальського парламенту підняв депутат від партії “Лівр” Руї Тавареш. Він засумнівався у планах Португалії щодо нової моделі розвитку країни, враховуючи перспективу розширення Європи. Кошта заявив, що Португалія з самого початку стверджувала, що “ці приєднання потрібно сприймати серйозно”, щоб не створювати “помилкових очікувань”.

Але для того, щоб бути серйозним і послідовним, ЄС потребує нової інституційної та бюджетної архітектури під страхом того, що ця інтеграція буде не зміцненням ЄС, а його зривом, не підтримкою України, а пасткою для України, – сказав він.

Прем’єр-міністр зазначив, що, враховуючи майже одностайну підтримку всіх партій, Португалія буде керуватися думкою Європейської комісії щодо надання Україні та Молдові статусу країн-кандидатів на членство в ЄС. Раніше президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єром Португалії Антоніу Коштою та заявив про домовленість залучати досвід Португалії у зближенні з ЄС.

Провів розмову з прем’єр-міністром Антоніу Коштою. Подякував за  підтримку Португалією надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Домовилися залучати досвід Португалії в нашому зближенні з ЄС – написав Зеленський у Twitter за підсумками розмови.

Варто зазначити: Португальський уряд до останнього не має офіційної позиції щодо вступу України до Європейського Союзу.

Нагадаємо, у день, коли Брюссель офіційно рекомендував надати Україні статус кандидата на членство в ЄС, міністр закордонних справ Португалії Жоау Гомеш Кравіньйу заявив, що треба вивчити висновок, підготовлений Брюсселем, а потім прийняти остаточне рішення.

Крім того уряд Португалії висловював певні застереження щодо негайного надання Києву цього статусу. Прем’єр Антоніу Кошта, наприклад, заявляв, що найбільше зараз Україні потрібні негайні та практичні відповіді, а не юридичні питання, пов’язані з процесом вступу до ЄС, який неодмінно займає багато часу, що може викликати розчарування.

Раніше навіть в уряді Нідерландів, які вважалися найскептичнішими у цьому питанні, заявили про готовність підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Також про підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС заявили Швеція і Данія, які теж вважалися “проблемними”.

Як відомо, 17 червня Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Вже сьогодні, 23 червня, лідери ЄС будуть голосувати за надання Україні та Молдови статусу кандидата на вступ до Союзу. Про це читаємо із на заяви глави Європейської Ради Шарля Мішеля перед засіданням у Брюсселі.

Це вирішальний момент для Європейського союзу. Я впевнений, що сьогодні ми надамо статус кандидата Україні та Молдові. Ми також висловлюємо чітку та сильну європейську перспективу для України, Грузії та Молдови, – зазначив він.

Окрім цього, Ольга Стефанишина зазначила, що абсолютно всі країни-учасниці ЄС згодні дати Україні статус кандидата.

“Кожна з цих країн (які були проти статусу кандидата) після рішення Єврокомісії у п’ятницю підтвердила, що підтримає надання Україні статусу кандидата”, – наголосила Стефанішина.

За словами міністра, зараз вона може підтвердити, що Україна має консенсус серед лідерів країн ЄС.