Коболєв в шоці! Будуть розслідувати – мільйонні оборудки, суд прийняв рішення. “Нафтогаз” трясе – деталі справи

Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення внаслідок укладання мирової угоди про передачу газу від “Укртрансгазу” до фірми з ознаками фіктивності “Профі Газ”.

Про це йдеться у матеріалі “Еспресо“.

На судовому засіданні 27 січня 2021 року Вищий антикорупційний суд розглянув скаргу керівника редакції програми журналістських розслідувань “ШУСТРОВА LIVE” на телеканалі “Еспресо” щодо бездіяльності Національного антикорупційного бюро України, що полягала в невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, які вказані в заяві журналістів від 15 січня цього року.

Суд ухвалив задовольнити скаргу журналістів і зобов’язати уповноважених осіб НАБУ внести до ЄРДР запис про початок розслідування щодо посадових осіб НАК “Нафтогаз” та АТ “Укртрансгаз” стосовно можливих шахрайства, зловживання службовим становищем та розтрати і привласнення державного майна під час укладання мирової угоди з передачі газу фірмі “Профі Газ”.

В зверненні журналістів мовиться, що 13 листопада 2020-го року Господарський суд міста Києва затвердив “мирову угоду” між дочірньою компанією НАК “Нафтогаз України” ПАТ “Укртрансгаз” та приватними фірмами: ЗАТ “Укренергозбут”, ТОВ “Фінансовою компанією Фін-Інвест” і ТОВ “Профі Газ”. За цією угодою “Укртрансгаз” передав “Профі Газ” 305 мільйонів кубометрів державного газу.

Дещо раніше голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв особисто підписав рішення, згідно з яким 305 млн кубометрів газу передали від “Нафтогазу” до “Укртрансгазу” як позику, саме для подальшого виведення цього ресурсу у власність “Профі Газу”.

В ході підготовки сюжету журналісти з’ясували, що фірма “Профі Газ”, яка зрештою отримала паливо від “Нафтогазу”, є цілковито фіктивною компанією.

За короткий час в “Профі Газ” відбулася низка змін власників та директорів, статутний капітал фірми становить 2600 грн, а її номінальним бенефіціарним власником впродовж тривалого часу був Олександр Терлецький з села Миронівка Вінницької області, котрий, згідно з даними youcontrol, також є власником у 134-х інших компаніях, учасником в 263-х і керівником у 117-и. Раніше Центр протидії корупції наводив Терлецького як приклад фіктивного бенефіціара.

На шостий день після затвердження мирової угоди, а саме 19 листопада 2020 року, «Укртрансгаз» розпочав виконувати судове рішення і передавати державний газ фіктивній фірмі. Суттєво занизивши вартість, “Профі Газ” розпродала паливо 19-ти іншим компаніям, за що отримала 1 мільярд 683 мільйони гривень.

“НАК “Нафтогаз України” виділив зі своїх сховищ 305 мільйонів кубометрів газу для того, щоб через “Укртрансгаз” передати його фіктивній фірмі. Фіктивність ТОВ “Профі Газ” є очевидною хоча б з того, що єдиний “власник” і “директор” цієї фірми на момент укладення всіх угод не в курсі, що вона “володіє” фірмою, через яку стала доларовим мультимільйонером (вартість переданого від “Нафтогазу” палива становить ~ 85,5 мільйонів доларів США). Принаймні в телефонній розмові вона заявила, що не знає про це”, – вказується в зверненні до НАБУ.

11 січня журналісти отримали відповідь від НАБУ. Заяву журналістів розглядали детективи Першого підрозділу Першого відділу НАБУ та вирішили навіть не відкривати розслідування і не розбиратися в цій справі.

“У вашій заяві не наведено достатніх відомостей, які б вказували на наявність ознак складу злочину, передбаченого нормами Кримінального кодексу, які внесені до підслідності НАБУ, тому підстав для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей та початку розслідування на данний час не встановлено”, – сказано у відповіді НАБУ.

Це було очевидне порушення з боку НАБУ, адже подібні дії слід розслідувати, оскільки вони можуть містити ознаки корупції. Тож журналісти звернулися зі скаргою до Вищого антикорупційного суду і добилися проведення розслідування щодо цієї оборудки “Нафтогазу”.