Корупція в Мінінфраструктури

ІНФОРМАТОР продовжує серію журналістських розслідувань діяльності Кабінету Міністрів України.

Цього ж разу ІНФОРМАТОР подасть детальний аналіз оборудки, яка відбулася в Державному підприємстві «Укрзалізничпостач» та значну роль в ній першого заступника міністерства інфраструктури Володимира Шульмейстра.

Володимир Шульмейстер – «людина-тінь», яку можна назвати загадковим «реформатором» з подвійним громадянством. На момент призначення першим заступником міністра Володимир Шульмейстер мав громадянство Нідерландів, що скрив у документах, і лише після розголошення у суспільстві цієї інформації Шульмейстер повідомив, що почне процедуру відмовлення від громадянства Нідерландів, але насправді цього не зробив. Ця людина багаторазово отримувала звинувачення в фінансових махінаціях, тиску на його бізнес партнерів, саме це зробило його фактичним власником найбільшої мережі побутової техніки «Фокстрот». У період з 2009 по 2014 рік Володимир Шульмейстер накопичував власний капітал не цурався працювати з одіозними представниками режиму Януковича. Час від часу згадування про Шульмейстера з’являлися у різних ЗМІ, але до приходу на поважну державну посаду Шульмейстер «почистив» Інтернет.

З власних джерел ІНФОРМАТОР отримав інформацію, що заступник міністра інфраструктури є креатурою групи Юрія Іванющенка, який узгоджений з теперішнім керівництвом для збереження всіх раніше напрацьованих Партією регіонів схем.

Перед тим, як розпочати ознайомлення з нашим матеріалом, хочемо наголосити на тому, що описана нижче оборудка з державними закупівлями ДП «Укрзалізничпостач» – це лише одна схема, а таких махінацій в Міністерстві інфраструктурі України безліч і ми про них розповімо Вам в наступних статтях.

22 січня 2015 року ДП «Укрзалізничпостач» повідомив, що 16 лютого 2015 року відбудеться розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю дизельного палива. Про те, що оголошення буде транслюватися он-лайн стало відомо тільки 12 лютого 2015 року. На сайті ДП «Укрзалізничпостач» опублікували посилання на youtube-каналі ДП «Укрзалізничпостач». З точки зору світових стандартів та сучасних технологій всі вищенаведені формальності проведені не професійно і для того, щоб сприйняти таке звинувачення просимо сконцентрувати увагу на дизайн сайту підприємства, кількість переглядів відео, кількість підписників каналу, на якість пропонованої трансляції та на «своєчасність» новинної стрічки.

А тепер про оборудку, яка перейшла 16 лютого 2015 року в стадію оголошення лотів на закупівлю 100 000 тон дизельного палива для ДП «Укрзалізничпостач». Для того, щоб відсіяти менших постачальників і задіяти більш-вагомі компанії, керівництвом підприємства було прийнято рішення, що кожний лот має бути по 20 000 тон. Участь в тендері зголосилось взяти 4-і компанії,  МПП «ВК Імпекс», ДП «Укртранснафтопродукт», ТОВ «Укройлпродукт» та відоме всім Товариство з обмеженою відповідальністю «Вог Аеро Джет», яке належить до групи компаній «Континіум», власником якої є народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «Воля Народа» – Ігор Єремєєв.

Ціни, які запропонували вищенаведені підприємства:
МПП «ВК Імпекс» 2 985 000 000 грн./5 лотів 597 000 000 грн./лот 29 850 грн./тону 29,85 грн./ літр
ДП «Укртранснафтопродукт» 2 604 999 600 грн./5 лотів 520 999 920 грн./лот 26 050 грн./тону 26,05 грн./літр
ТОВ «Укройлпродукт» 2 600 000 400 грн./5 лотів 520 000 080 грн./лот 26 000 грн./тону 26,00 грн./літр
ТОВ «Вог Аеро Джет» 2 397 000 000 грн./5 лотів 479 400 000 грн./лот 23 670 грн./тону 23,67 грн./літр

І ціна обрана найвигідніша, і багаторічне партнерство, і все налагоджено, і т.д. і т.п.… «Все это было бы смешно, когда бы не было так грустно».

Спробуємо показати читачам звичайні розрахунки, які будуть максимально зрозумілими всім. На момент оголошення конкурсу ТОВ «Вог Аеро Джет» запропонувало ціну 23,67 грн./літр (це оптова ціна дизельного палива, яке має цільове призначення для обслуговування залізничного транспорту, а таке паливо меншої якості в порівнянні з тим, яке пропонується на АЗС для звичайного транспорту). Ми віднайшли в архівах данні, які свідчать про те, що в той самий день 16.02.2015 року ціна на АЗС «WOG» була 21,49 грн./літр. Більше того, через амбіції власників диктувати свої умови іншим гравцям ринку нафтопродуктів, ціна палива на АЗС «WOG» постійно штучно завищується. (Див. ФОТО №1) .

Різниця, яку конкретно можна назвати надприбутком складає 2,18 грн./літр – 2 180 грн./тону – 43 600 000 грн./лот – 218 000 000 грн./5 лотів і це по підрахункам без особливого поглиблення в процеси ціноутворення.

Інші учасники взагалі дали захмарну від реальності ціну, що і є фактом підставної участі таких компаній у торгах. Такі ціни можуть надихнути на цікаві міркування, що будь хто може підігнати вантажівки з цистернами до будь-якої АЗС, заправити цистерни дизельним паливом і продати його для ДП «Укрзалізничпостач». Якщо порахувати всі додаткові витрати (доставка, завантаження, відвантаження і тд.) на таку операцію, все одно вийдуть надприбутки.

А тепер про неопосередковану участь міністерства та його очільників у відстоюванні інтересів приватної компанії «Вог Аеро Джет». Отже, за декілька днів до того, як повинно було відбутися «прозоре» оголошення претендентів на участь у тендері на валютному ринку почалось стрімке підняття курсу долара. Компанія «Вог Аеро Джет», яка в будь-якому випадку виграє цей конкурс відкликає свою пропозицію в зв’язку з підняттям ціни дизельного палива на внутрішньому ринку. Таку постановку питання можна обґрунтувати тільки тим, що власники «WOG» не захотіли йти на те, що не зможуть отримати надприбутку. Краще перечекати і посприяти відтермінуванню, аніж отримувати звичайний прибуток.

Фактично бізнес інтереси стали пріоритетом для всіх учасників схеми, у тому числі Андрія Пивоварського, що поставило всю залізничну галузь країни у залежність від таких дій, що в умовах ведення війни можна розцінювати державною зрадою.

Після того, як компанія відкликала пропозицію 11 лютого 2015 року в схему включається «важка артилерія» – Міністерство інфраструктури України в особі міністра Андрія Пивоварського звертається до Уряду з проханням виділити з Державного резерву дизельного палива для забезпечення функціонування залізничного транспорту України. Поки питання проходило кабінетні узгодження, життєдіяльність Укрзалізниці встигла постраждати та понести збитки. Схема із державними закупівлями ДП «Укрзалізничпостач» на стільки прибуткова та вигідні власникам компанії «Вог Аеро Джет», що вони спеціально виборюють крісло першого заступника міністра інфраструктури для того, щоб це питання постійно трималося у них на контролі та на скільки можна зберегли напрацювання корупційних махінацій попередньої влади.

У лютому 2015 року міністр інфраструктури Андрій Пивоварський інформував Уряд України, що на залізницях спостерігається критичний стан із забезпеченням дизельним паливом, але не дивлячись на це, керівник Міністерства нічого не зробив, щоб закупівлю відбулася і відбулася за цінами ринку, а не бажаючих отримати надприбутки. Кошти на сплату бізнес-партнерам у міністра Пивоварського є, але їх немає, щоб забезпечити вивезенням поранених із Донецької та Луганської областей до медичних закладів у м. Києві та організації безпечного перевезення дітей.

Заступник міністра Володимир Шульмейстр у січні 2015 року повідомляє Державній службі з надзвичайних ситуацій, що через складне фінансове становище галузі такі перевезення Укрзалізницею можуть бути припинені та потрібно компенсувати Укрзалізниці вартість таких перевезень. Грошей на перевезення поранених та дітей немає, але в Укрзалізниці знайшлось 1,3 мільярди гривень, щоб у грудні 2014 та січні 2015 перерахувати їх на рахунки ТОВ «Вог Аеро Джет», ТОВ «Інкомм» та ТОВ «Донпромтранс», як погашення заборгованості, яка виникла раніше.

До речі, серед перелічених компаній є ТОВ «Донпромтранс», яка працювала в інтересах Керченського стрілочного заводу з яким Укрзаліниця не мала права проводити розрахунки через заборону співпраці з підприємствам окупованої АРК «Крим», але знаючи про махінацією з «перуступкою» боргу гроші були спрямовані фактично на окуповану територію. Частина цих коштів була зарахована, як розрахунок за раніше придбане пальне по 19 000 грн за тонну, хоча фактична ринкова його вартість на момент цієї закупівлі становила 13 000 грн за тонну. Але Андрій Пивоварський вирішив полегшити проведення тендерів, тому Міністерство інфраструктури ініціювало прийняття розпорядження КМУ щодо застосування переговорної процедури на закупівлю дизельного палива. Розуміючи, що це є лише невеликою частиною «корупційного айсбергу» редакція дивується цинічності керівництва Міністерства інфраструктури та готує черговий матеріал щодо іншої корупційної схеми пов’язаної з прийняттям структурами Міністерства інфраструктури на «зберігання» палива та оборудками з курсовою різницею.

Далі буде.

informator.su