Крах технічних партій або на кого працювали “партійні тушки”

Третина обласних виборчих комісій мала представників технічних партій. Такою інормацією вже мало кого здивуєш, адже всім добре відомо про існування "передвиборчих тушок". Однак парадокс цьогорічних виборів склався у тому що технічні кандидати 2012 та 2014 років практично нічим не відрізнялися !

На що сподівалися такі партії та їх кандидати не зрозуміло. Можливо на елементи вибірковї памяті, або ж на інше чудо, однак ефективность у відтягуванні голосів через подібніть ситуації у 2012 році звелася практично до нуля.

Відомо, що під час соціологічного опитування керівників окружних виборчих комісій запитали, чи в ОВК присутні представники технічних партій. 

Як показали результати дослідження, відповідь "так" обрали 33% опитуваних. Решта респондентів розподілилися між двома варіантами – "немає" або "важко відповісти". 

І зрозуміло, що такі результати аж ніяк не здивували соціологів, адже технічні партії – поширене явище під час виборів.

Третина опитуваних заявили, що технічні партії присутні у виборчому процесі. Перед нами – досить вагома цифра. Про це знають політологи, спостерігачі, аналітики. Тепер це офіційно визнають ті люди, які безпосередньо організовують вибори – керівний склад ОВК, – пояснив Назар Бойко, керівник моніторинго-аналітичної групи "Цифра".

Серед політичний партій, які, на думку керівників ОВК мали технічний характер, є: "Партія зелених", "Ліберальна партія України", "Нова політика", "Зелена планета", "Україна майбутнього".

За словами соціологів, вони паралельно досліджували технічність політичних сил. Їхні результати співпали із переліком тих партій, які виявив керівний склад окружних виборчих комісій.

– Члени ОВК не лише розуміють і визнають присутність технічний партій, але й дуже чітко їх ідентифікують. Також вони знають, що представники таких партій присутні у комісіях, щоб посилювати позиції більш рейтингових кандидатів і політичних партій, – додав Назар Бойко.

 

Так, із 21 партії, що взяли участь у жеребкуванні, до знаних або принаймні пізнаваних можна віднести трохи більше половини. Політична ж вага таких організацій як Ліберальна партія України, "Україна майбутнього", Партія Пенсіонерів України, "Зелені", "Нова політика", "Народно-трудовий союз України", "Зелена планета", "Рідна вітчизна" –  дорівнює фізичній вазі їхніх реєстраційних документів, а про відтягування голосів і мови немає, та взагалі для чого це на цьогорічних виборах?

Ні перед початком виборів, ні навіть зараз жодна з політичних сил, яка змагалася за представницькі мандати – жодна! – не звернула увагу на абсурдність участі цих партій у розподілі місць в ОВК.

І це з огляду на те, що абсолютна більшість цих партій на виборах 2012 року були технічними сателітами Партії регіонів !

Єдиним пояснення: ці політичні партії виконували цьогоріч ту ж саму роль, що й у 2012 році. Тільки для інших патронів!

Читати: Підрахунки голосів за даними ЦВК

Загалом, із сьогоднішніх 3 823 членів ОВК 793 брали участь у травневих виборах. Одразу ж звертає на себе увагу зв'язок між Петром Порошенком і "Собором" – 53 теперішніх членів ОВК від цієї партії ще чотири місяці тому представляли в ОВК кандидата у президенти Петра Порошенка.

Скидається на те, що окрім представників "СОБОРу" і партії/фракції УДАРу, владна адміністрація також контролювала членів ОВК від Ліберальної партії України, "Нашої України", партій "Україна, Вперед!" та "Зелена планета".

Підставою цього твердження є співпадіння членів ОВК між цими партіями – хоч їхня кількість була не така значна.

Також із повідомлень у ЗМІ стало відомо, що влада поставила завдання за допомогою технічних партій взяти під контроль не менше 10 членів у кожній ОВК.

Не беремось наразі стверджувати, чи дійсно так і було, однак додатковим індикатором став процес формування дільничних виборчих комісій. 

Але, якщо припустити, що це правда виникає запитання – для чого чинній адміністрації контролювати більшості в окружних комісіях?

Формуємо 3 варіанти відповіді: 

1. Якщо у 2012 році за допомогою підконтрольних членів ОВК нівелювались реальні результати волевиявлення громадян – то для чого це було потрібно на цьогорічних виборах?

2. Якщо для нагляду за демократичністю виборів, так би мовити, зсередини, то вистачило б і декількох лояльних членів комісій, які б одразу ж оприлюднювали можливі факти маніпуляцій і звертались у відповідні інстанції.

3. Якщо для того, щоб втримати виборчий процес і запобігти саботажу виборів у зоні АТО, тоді потрібно було про це відверто сказати перед формуванням ОВК.

 

Автор: Кай Кіт