Краще сядьте! На які продукти і чому злетять ціни з 1 липня. Доведеться економити на найнеобхіднішому

З 1 липня вартість соціальних продуктів може різко зрости. Причиною цього стане відміна державного регулювання цін, – передає Корупція Інфо

Популярне: Стала відома вартість майбутніх виборів! Можливо обійдемось без них? Від цієї суми зомліти можна!

 

Нагадаємо, вперше Кабінет міністрів України призупинив держрегулювання цін в жовтні 2016 року. Скасування обмежень торгових надбавок повинно було тривати до січня 2017 року, однак пізніше її продовжили на невизначений термін і в кінці кінців вирішили остаточно скасувати.

Як повідомляла прес-служба Кабміну, головною метою нововведення є зниження адміністративного тиску на бізнес.

«З 1 липня 2017 року знімається державне регулювання цін на продовольчі товари і послуги. Це торкнеться торгових надбавок, які зараз не повинні перевищувати 15% для оптовиків, а також для 15 груп товарів, серед яких: борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина, м’ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир , сметану, масло, олію і курячі яйця», – сказано в повідомленні.

Дія постанови поширюється також на граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та / або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товар ів.

Чиновники також запевнили, що пілотний проект скасування держрегулювання цін ніяк не позначився на вартості продуктів. У той же час економіст Всеволод Степанюк висловив думку, що рішення Кабміну призведе до періодичного спекулятивного зростання цін на окремі товари і збільшить сезонне коливання їх вартості.

«Зараз це буде дикий ринок, час від часу будуть траплятися спекуляції на тих чи інших продуктах і, думаю, що коливання цін на продукти будуть більшими, ніж вони були до цього. Фактично держава розписалася в тому, що воно не в змозі управляти своєю економікою, не в змозі впливати на ринок будь-яким чином», – підкреслив експерт.

Як раніше повідомлялось, на думку українських чиновників, скасування державного регулювання цін на продукти спростить процедуру зміни цін в залежності від цінових коливань ринку, що в свою чергу дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.